Kaoottinen brexit voi tänään tulla askeleen lähemmäs – Sopimukseton EU-ero romuttaisi kaiken, lampaankasvattaja pelkää

Jos brittiparlamentti hylkää pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen tänään, Britannia voi päätyä lähtemään EU:sta kokonaan ilman sopimusta.

Brexit
Frank Langrish paimentaalampaita.
Pasi Myöhänen / Yle

ITÄ-SUSSEX Sussexilaisen karjatilan maita komistaa linna, jonka muurit varjelivat 1500-luvulla alueen asukkaita ranskalaisten maihinnousulta.

Tilan nykyinen isäntä Frank Langrish pelkää Britannian ympärille kohoavia tullimuureja, jotka voivat tuhota hänen elinkeinonsa.

– Saamme lampaistamme parhaan hinnan Euroopan markkinoilla maaliskuun lopun ja toukokuun välillä. Jos emme voi viedä niitä EU:n alueelle, seuraukset ovat vakavat.

Englannin kaakkoisrannikolla tiiviit EU-suhteet ovat monelle elinehto. Jos Britannia eroaa unionista ilman sopimusta maaliskuun lopussa, lampaiden viennille Britanniasta EU:n alueelle asetetaan 46 prosentin tullimaksu.

Frank Langrish uskoo, että sopimukseton tilanne veisi hänet ja kollegat konkurssin partaalle.

– Jos tilanne pitkittyisi, eikä hallitus tukisi meitä, kaikki romahtaisi. En usko, että hallituksella olisi rahaa tukea meitä pitkään sopimuksettomassa tilanteessa.

Frank Langrish
Lampaankasvattaja Frank LangrishPasi Myöhänen / Yle

Seurauksena voisi olla vakava taantuma

Sopimukseton tila ei ole vain maatalouden huoli. Se voisi ruuhkauttaa Britannian rajat ja luoda pulaa tuontielintarvikkeista. Lisäksi Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille voisi olla välttämätöntä järjestää rajavalvonta, mikä voisi johtaa Pohjois-Irlannin rauhanprosessin vaarantumiseen.

Suuryritykset voisivat tehdä nopeasti päätöksiä tuotannon siirtämisestä EU:ssa pysyviin maihin.

Pessimistisimpien arvioiden mukaan Britannian kansantuote kääntyisi jopa kymmenen prosentin laskuun. Kauppasopimusasiantuntija David Henig arvelee, että tilanne toisi Britanniaan keskivaikean neljän prosentin taantuman.

– Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu jos maa katkaisee suhteet tärkeimpään kauppakumppaniinsa, joka muodostaa puolet kaupasta. Sellaista tilannetta ei ole nähty koskaan modernina aikana.

UK in Changing Europe -tutkimuslaitoksen professori Jonathan Portes puolestaan katsoo, että epävarman tilanteen vaikutukset näkyvät jo nyt.

– Sopimukseton tila toisi erittäin vakavia seurauksia, mutta Britannian talous on jo hidastunut osittain brexitin tuoman epävarmuuden vuoksi. Pääministeri Theresa Mayn sopimus on EU-jäsenyyttä huonompi vaihtoehto, mutta kompuroisimme kyllä eteenpäin.

David Henig
Kauppasopimusasiantuntija David Henig uskoo, että sopimukseton brexit toisi Britanniaan neljän prosentin taantuman.Pasi Myöhänen / Yle

Mayn sopimus toisi siirtymäajan

Pääsyy siihen, että Theresa May ei näytä saavan sopimukselleen parlamentin enemmistön tukea, on omien konservatiivikansanedustajien vastustus. Osa kovan linjan brexitööreistä kannattaa sopimuksetonta eroa. Heidän mukaansa se toisi "siistin eron", eli mahdollisimman laajan vapauden EU-säännöistä.

Maanviljelijä Frank Langrish pitää puheita järjettöminä.

– Osa poliitikoistamme on hoitanut tilanteen erittäin huonosti. He eivät ymmärrä, kuinka kauppa toimii.

Valtaosa Britannian maanviljelijöistä äänesti brexitin puolesta. Frank Langrishin mielestä eron kannattajat syyttivät virheellisesti EU:ta byrokraattisista hankaluuksista, vaikka todellisuudessa syypäänä olivat useimmiten Britannian omat poliitikot.

Vankka EU:n kannattaja Langrish katsoo kuitenkin, että nykyisessä tilanteessa paras ratkaisu Britannialle olisi Theresa Mayn sopimuksen hyväksyminen.

– Mayn sopimus toisi kahden vuoden siirtymäajan, jonka aikana kauppa voisi jatkua entiseen malliin. Jotkut puhuvat uudesta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, mutta en näe sitä ratkaisuna. Kansanäänestyksen tulosta täytyy kunnioittaa.