Auttaako RoboCopin asu raskaissa kiinteistötöissä? Turkulaisfirma testaa, vähentääkö päälle puettava tukiranka sairauslomia

Ulkoisten tukirankojen eli exoskeletonien toivotaan helpottavan työntekoa hankalissa asennoissa.

työelämä
Exoskeleton
Asiantuntija Niko Suvisto Arkealta näyttää, miten exoskeleton toimii. Päälle puettavaa robottia käyttää palveluohjaaja Jari Mannila, joka on yksi tammikuussa kokeilun aloittaneista testihenkilöistä.

TurkuKiinteistönhoidon palveluohjaaja Jari Mannila nostaa lattialta laitteen, joka näyttää vähän valjailta. Hän pujottaa kätensä lenkkeihin kuin laittaisi selkäänsä repun, asettaa tuet reisien päälle ja kiinnittää rinnan ja vyötärön päällä kulkevat hihnat.

Laite on ulkoinen tukiranka eli exoskeleton – kolmannelta nimeltään päälle puettava robotti, kuten sitä kiinteistö- ja kunnossapitopalveluita tuottavassa turkulaisessa Arkeassa kutsutaan. Kyse on apuvälineestä, jota käytetään keventämään fyysisesti raskaan työn aiheuttamaa kuormitusta.

Laitteita on hankittu Arkealle kokeiluun.

– Työntekijöidemme työ on fyysisesti raskasta. Huono ergonomia ja kehonhallinta aiheuttavat läheltä piti -tilanteita ja pahimmillaan työtapaturmia. Yritämme keksiä keinoja parantamaan työssä jaksamista ja työturvallisuutta, kertoo palvelujohtaja Sanna Lehtinen Arkealta.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Noora Heinonen Turun seudun työterveystalosta kertoo, että tuki- ja liikuntaelinoireet ovat yleisin syy hakeutua työterveyslääkärin vastaanotolle. Arkean kiinteistönhoidossa noin kolmasosa sairauspoissaoloista johtuu tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Erityisen kuormittavia ovat työasennot.

– Työntekijät on melkein koko ajan etukumara-asennossa. Silloin alaselän kuormitus lisääntyy ja alaselän lihakset joutuvat erittäin koville, työfysioterapeutti Sari Lähteelä Turun seudun työterveystalosta sanoo.

Sari Lähteelä, Sanna Lehtinen, Noora Heinonen
Työfysioterapeutti Sari Lähteelä (vas.) ja työterveyshuollon erikoislääkäri Noora Heinonen (oik.) seuraavat tarkkaan, miten exoskeletonien käyttö vaikuttaa kiinteistönhoitotyön kuormittavuuteen. Palvelujohtaja Sanna Lehtinen toivoo, että laitteista saadaan apua. Paula Collin / Yle

Kaikki apu työn keventämiseen on siis tervetullutta. Sitä mieltä on myös Jari Mannila, jonka vanha urheiluvamma muistuttelee olemassaolostaan, kun hän joutuu esimerkiksi olemaan pitkiä aikoja kumarassa asennossa.

Tukee ja tuo turvallisuutta

Exoskeletonin nivelet helpottavat kumartumista ja kumarruksesta nousemista. Reisissä ja rinnan päällä olevat tuet pitävät asennon kohdallaan ja ohjaavat laittamaan painoa reisille selän sijaan.

Jari Mannilan mielestä laite on parhaimmillaan juuri tukensa ansiosta.

– Ennakkoajatus oli, että tämä on vähän kuin RoboCopin asu, mutta tämä tuo aika hyvän, tukevan turvallisen tunteen ja auttaa ylläpitämään ryhtiä ihan paikallaan seistessäkin. Tiettyjä staattisia asentoja ja taakkojen kantamista tämä helpottaa huomattavasti, Mannila sanoo.

Olisi hieno tavoite, jos voisimme selvästi nähdä, että työntekijät jaksavat paremmin.

Niko Suvisto

Hieman erityyppisiä exoskeletoneja käytetään terveydenhuollossa muun muassa halvauspotilaiden kuntoutuksessa. Sellainen laite hankittiin syksyllä myös Satakunnan ammattikorkeakouluun (siirryt toiseen palveluun).

Raskaiden työtehtävien keventämiseen tarkoitetut ulkoiset tukirangat ovat kuitenkin Suomessa uutta. Arkealla käytössä olevat laitteet maksavat noin 2 500 euroa.

Exoskeletoneja testataan Arkealla kaksivuotisen, Kevan tukeman pilotin aikana. Tammikuussa alkaneessa ensimmäisessä vaiheessa kolmen henkilön testiryhmä käyttää tukirankoja vuoden ajan.

Pitkän seurantajakson aikana päästään näkemään laitteen käyttö kaikissa sesonkitöissä. Esimerkiksi lehtipuhaltimen käyttö syksyisin on selälle raskasta.

Työterveyshuolto seuraa tarkasti pilotin etenemistä. Ennen kokeilun alkamista työntekijöille tehtiin erilaisia kunto- ja taivutustestejä, ja samat kokeet tehdään kolmen kuukauden välein. Myös työasentoja tarkkaillaan.

Jari Mannila
Jari Mannila kokee, että myös pitkäjaksoisissa kurottamista vaativissa töissä exoskeletonista voi olla apua. Paula Collin / Yle

Odotukset korkealla

Arkean asiantuntija Niko Suvistolla on suuret toiveet exoskeletonien varalle.

– Odotan ja toivon, että tämä toisi apua. Toivon, että löytäisimme työtehtäviä, joissa se oikeasti vähentäisi kuormitusta, sairauspoissaolot vähenisivät ja laite kannustaisi oikeaan ergonomiaan. Olisi hieno tavoite, jos voisimme selvästi nähdä, että työntekijät jaksavat paremmin.

Kiinnostus exoskeletoneja kohtaan on ollut suurta, kertoo Arkean palvelujohtaja Sanna Lehtinen.

– Nyt jo muilla toimialoilla on ollut hyvin paljon kiinnostusta tähän. Jos saamme positiivisia kokemuksia, niin ihan varmasti ainakin meidän yrityksessämme otetaan näitä käyttöön enemmänkin.

Työfysioterapeutti Sari Lähteelä uskoo, että apua voi oikeasti tulla. Samaa mieltä on ensikokemuksen perusteella yksi käyttäjistä.

– Aika näyttää, mutta ensikokemus on se, että kyllä tässä on meidänkin alalla potentiaalia, Jari Mannila sanoo.