Oleskeluluvan saaneen seksuaalirikollisen karkottamista vaativa kansalaisaloite sai riittävästi kannatusta – nykyinen eduskunta ei ennätä käsitellä

Aloite törmää sääntöihin, joiden mukaan pakolaiset kärsivät rangaistuksen Suomessa eikä heitä voi karkottaa ennen vankeutta.

kansalaisaloitteet
Poliisiauto Oulussa.
Kansalaisaloite laitettiin vireille pian sen jälkeen, kun poliisi kertoi Oulun seksuaalirikosepäilyistä.Timo Heikkala / Lehtikuva

Kansalaisaloite seksuaalirikoksesta tuomitun oleskeluluvan peruuttamisesta ja henkilön karkottamisesta Suomesta etenee eduskuntaan. Aloite on ylittänyt vaadittavat 50 000 allekirjoituksen rajan verkkopalvelun sivuilla maanantaina.

Aloite kerää tällä hetkellä nopeasti lisää kannattajia.

Aloitteen on tehnyt tamperelainen Saila Al-Jewari Tampereelta joulukuun 6. päivä. Aloitteessa toivotaan, että Suomessa seksuaalirikoksen tehnyt henkilö menettäisi automaattisesti ilman valituslupaa oleskelulupansa ja maahanmuuttovirasto voisi karkottaa tuomitun välittömästi.

Aloitteessa toivotaan myös, että tuomittu otettaisiin välittömästi säilöön, jotta mahdollinen pakeneminen saataisiin ehkäistyä. Samoin aloitteessa halutaan, että seksuaalirikollisen ei olisi mahdollista hakea Suomen kansalaisuutta missään tilanteessa riippumatta siitä, missä maassa rikos on tehty.

Lakialoitteessa vaaditaan lakimuutosta siltä osin, että seksuaalirikoksesta tuomittu voidaan karkottaa Suomesta välittömästi ilman harkintaa, jossa huomioidaan muun muassa tuomitun perhetilanne tai oleskeluaika. Nykylain mukaan pakolaisoikeuden saanut kärsii rikoksesta saadun rangaistuksen Suomessa, eikä tuomittua voida karkottaa Suomesta rikoksen perusteella ennen tuomion kärsimistä.

Karkotus mahdollinen vankeustuomion jälkeen

Karkotuksesta on käyty keskustelua aikaisemmin erityisesti toissa vuonna tapahtuneiden Turun puukotusten yhteydessä. Puukotusten yhteydessä Maahanmuuttovirasto ohjeisti (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa tehty törkeä rikos ei mahdollista oleskeluluvan saaneen tuomitun karkotusta.

Tapauskohtainen harkinta ilman automaatiota on osa länsimaista oikeudenkäyntiä. Oleskeluluvan saaneiden oikeusturvaa säätelee Suomen lain lisäksi Suomen hyväksymä YK:n pakolaissopimuks.

Toisin kuin oleskeluluvan saaneet pakolaiset, turvapaikanhakija voidaan käännyttää Suomessa tehdyn rikoksen takia. Myös silloin käytetään harkintaa. Kansalaisaloiteessa ei haeta muutosta turvapaikanhakijoiden käännyttämiseen.

Vankeustuomion jälkeen myös pakolainen voidaan karkottaa, jos hänen pakolaisuuden taustalla olevat olosuhteet ovat muuttuneet hänen kotimaassaan.

Kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) laitettiin vireille vähän sen jälkeen, kun polisii oli tiedottanut joulukuun alussa vanginneensa useita törkeistä seksuaalirikoksista Oulussa.

Kansalaisaloite on kansalaisaloite.fi -sivun mukaan 25 aloite, joka toimitetaan eduskuntaan. Aloitetta ei ennätetä käsitellä viimeisiä kuukausia istuvassa nykyisessä eduskunnassa. Aloite pitää esittää eduskunnalle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun Väestörekisterikeskus on tarkistanut kannatusilmoitukset, joten aloite voidaan esittää tulevalle eduskunnalle vielä vaalien jälkeen.

Juttua tarkennettu 14.1.2019 kello 20.23: Kansalaisaloite voidaan esittää myös tulevalle eduskunnalle aloitetta koskevan kuuden kuukauden säännön mukaisesti.

Lue myös:

16 epäiltyä, yksi vapaalla jalalla, uhrien määrä lähestyy kymmentä – ainakin tämä Oulun seksuaalirikosepäilyistä tiedetään

Keskustan Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiistaiksi – taustalla Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyt