Hyppää sisältöön

Hallituksen syntyminen Ruotsiin edelleen epävarmaa: Vasemmistopuolue vaatii vielä lisäneuvotteluja

Vasemmistopuolue empii vielä asettua tukemaan pääministeri Stefan Löfvenin uutta hallitusta.

Vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt 14. tammikuuta.

Ruotsinvaltiopäivien puhemies Andreas Norlén tapasi tänään kaikkien puolueiden johtajat.

Keskustapuolue ja liberaalit ovat ilmoittaneet tukevansa pääministeriksi keskiviikon äänestyksessä sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä.

Hänen johtamaansa hallitukseen tulisi myös ympäristöpuolue. Löfvenin valinta ei kuitenkaan onnistu, jos vasemmistopuolue vastustaa nimitystä.

Puolue on ollut tyytymätön uuden hallituksen ohjelmapaperiin, joka on sen mukaan aivan liian oikeistolainen. Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf lisäksi muistutti viikonvaihteessa, että sopimukseen on kirjattu, ettei sen paremmin ruotsidemokraatit kuin vasemmistopuoluekaan saa vaikutusvaltaa Ruotsin politiikkaan.

Vasemmistopuolue on ollut sosiaalidemokraattien tukipuolue viime kaudella, eikä hyväksy kirjausta, jossa estetään sen vaikutusvalta.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanoi tiedotustilaisuudessa, että puolueen on vaikea asettua tällä hetkellä mahdollisen Stefan Löfvenin hallituksen taakse. Mutta puolue aikoo käydä edelleen neuvotteluja etsiäkseen mahdollisuuksia asettua tukemaan Löfveniä seuraavaksi pääministeriksi.

Ruotsin valtiopäivien puhemies kertoi maanantaina, että puolueet saavat lisäaikaa pääministeristä sopimiseen. Ehdokas nimitetään keskiviikkona, mutta keskiviikoksi tarkoitettu äänestys siirtyy perjantaille.

Äänestys pääministeristä on järjestyksessään kolmas. Jos neljäskin yritys valita pääministeri epäonnistuu, edessä ovat automaattisesti uudet vaalit.

14.1. kello 16:16 lisätty tieto äänestyksen siirtämisestä

.
.