Turkulaistutkimus onnistui puolittamaan lasten ruoka-aineallergiat

Turun yliopiston tutkimusryhmä on soveltanut ruoka-aineallergioiden testausmenetelmää Liedon koululaisiin.

ruoka-allergia
lautasella tähteet
AOP

Ruoka-allergioita pystytään tuoreen tutkimuksen mukaan vähentämään reippaasti uudella allergioiden testausmenetelmällä.

Testaus aloitettiin Liedon koululaisilla vuonna 2013. Tutkimuksessa tutkittavilta otettiin verikokeita, joiden perusteella aloitettiin altistukset. Tutkittavat myös haastateltiin.

Tutkimukseen osallistui 157 koululaista. Kaikkiaan Liedossa oli vuonna 2013 2885 oppilasta, joten allergisia oli noin 7 prosenttia, eli 205 oppilasta. Kahden vuoden jälkeen enää 12:n koululaisen piti noudattaa ruoka-aineista aiheutuvaa allergiaruokavaliota. Ruoka-aineallergiat vähenivät Turun yliopiston tiedotteen mukaan jopa 65 prosenttia.

– Tutkimuksen alussa allergiaruokavalioiden kustannukset Liedossa olivat 172 700 euroa vuodessa ja tutkimuksen lopussa vain 13 200 euroa. Tämä tutkimustapa tuotti siis kokonaissäästöä 128 400 euroa vuodessa, tutkimusta johtanut professori Johannes Savolainen summaa.

Kansallisen allergiaohjelman tavoite on ollut puolittaa allergiaruokavaliot.

Tutkimus on tehty yhteistyössä mm. allergiatutkimuslaitteita ja reagensseja valmistavan Thermo Fisher Scientific -yhtiön kanssa.

Tutkimus on julkaistu Pediatric Allergology and Immunology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).