1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Facebook

Nainen solvasi ex-miestään ja tämän uutta vaimoa Facebookissa – sakot ja tuhansien eurojen lasku

Nainen oli muun muassa vihjaillut pariskunnan liiallisesta alkoholinkäytöstä ja väittänyt ettei hänen ex-miehellään olisi varaa elättää perhettään.

Kuva: Michael Candelori / AOP

Halventavia tekstejä Facebookiin kirjoittanut nainen on tuomittu sakkoihin Lapin käräjäoikeudessa.

Nainen oli kirjoitellut omalle Facebook-sivulleen halventavia kommenttaja entisestä miehestään ja hänen uudesta vaimostaan. Lisäksi nainen oli vihjaillut pariskunnan liiallisesta alkoholinkäytöstä ja väittänyt ettei hänen ex-miehellään olisi varaa elättää perhettään.

Syytetty 48-vuotias nainen kiisti syytteen. Hän myönsi kirjoitelleensa Facebook-sivulleen syytteessä kuvatulla tavalla, mutta ei ollut maininnut nimeltä ex-puolisoaan eikä tämän uutta vaimoa. Käräjäoikeuden mukaan tekstit on kuitenkin voitu yhdistää pariskuntaan, vaikka heitä ei oltukaan suoraan nimeltä mainittu.

Kirjoittelua jatkui melko pitkään, vuoden 2015 marraskuusta huhtikuuhun 2016.

Julkiset Facebook-sivut

Naisella oli yli sata kaveria tai seuraajaa Facebookissa. Käräjäoikeus lisää, että naisen Facebook-sivut olivat julkisia, joten niitä on voinut lukea kuka tahansa.

Syytetty puolustautui myös sillä, että hän oli tarkoittanut päivityksensä vain ex-miehen uuden vaimon luettavaksi. Hän oli kirjoittanut päivityksiä öisin ja poistanut ne myöhemmin.

Käräjäoikeus totesi naisen syyllistyneen kunnianloukkaukseen. Oikeus piti päivityksiä ja kommentteja sävyltään halventavina ja ne olivat omiaan aiheuttamaan kärsimystä naisen ex-miehelle ja tämän uudelle vaimolle. Kirjoitukset olivat tulleet pariskunnan ja laajan muun joukon tietoon.

Lähes 9000 euron lasku

Nainen tuomittiin kunnianloukkauksesta 60 päiväsakkoon, josta maksettavaa tuli 780 euroa. Solvauksia kirjoittanut nainen joutuu sakkojen lisäksi maksamaan uhreilleen yhteensä 2500 euroa korvauksia kärsimyksistä ja vastapuolen oikeudenkäyntikulut, yhteensä runsaat 5600 euroa. Kaikkineen Facebook-solvauksista tuli siis vajaat 9000 euron lasku.

Nainen valitti tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen, joka jätti valituksen tutkimatta ja näin käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan. Nainen ei ollut ilmoittanut tyytymättömyyttään käräjäoikeuden ratkaisuun säädetyssä määräajassa, viimeistään seitsemän päivää käräjäoikeuden tuomion antamisesta.

– Koska hän ei ole ilmoittanut tyytymättömyyttään käräjäoikeuden ratkaisuun, hän on menettänyt puhevaltansa asiassa eikä valitusta voida siten tutkia, hovioikeus toteaa.