Presidentit Niinistö ja Xi kättelivät: "Vahva Kiinan ja Suomen suhde hyödyttää kumpaakin"

Tasavallan presidentti tapasi Kiinan päämiehen Xi Jinpingin Sibeliuksen soidessa. Videolla näkyvät vierailun alkuseremoniat.

Suomen ja Kiinan presidentit tapasivat
Suomen ja Kiinan presidentit tapasivat

Pitkät punaiset matot risteilivät noin puolikkaan jalkapallokentän kokoisen salin marmorilattioilla, kun Kiina toivotti presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi.

Seremoniat olivat isäntämaalle tyypilliseen tapaan mahtipontiset, ja vastaanottajana oli kommunistisen puolueen pääsihteeri, presidentti Xi Jinping.

Sotilasorkesteri soitti Suomen ja Kiinan kansallislaulut, minkä jälkeen presidentit tarkastivat kunniakomppanian. Paikalle oli tuotu myös suuri joukko lapsia, jotka heiluttelivat Suomen ja Kiinan lippuja presidenteille orkesterin soittaessa Sibeliuksen Kareliaa.

Tervetuliaismuodollisuuksien jälkeen media pääsi seuraamaan presidenttien tapaamisen ensimmäisiä minuutteja, jolloin päämiehet vaihtoivat korulausemaisia kohteliaisuuksia.

"Suomi arvostaa suuresti tätä ystävyyttä"

Alkuun Xi Jinping toivotti Niinistölle hyvää uutta vuotta ja mainitsi, että Niinistö on ensimmäinen eurooppalainen valtiojohtaja, joka vierailee tänä vuonna Kiinassa.

– Uskon, että vahva Kiinan ja Suomen välinen suhde hyödyttää kumpaakin puolta, Xi sanoi.

Presidentti Niinistö vastasi uudenvuodentoivotuksiin ja korosti niin ikään yhteistyön tärkeyttä ja arvioi sen syvenevän entisestään.

– Haluan kertoa, että arvostan ja Suomi arvostaa suuresti tätä ystävyyttä ja yhteistyötä ja olemme valmiit sitä jatkamaan edelleen syventäen, Niinistö sanoi.

Nähtäväksi jää, mitä yhteistyön syventäminen käytännössä tarkoittaa. Niinistön vierailun aikana aiotaan avata ainakin maiden välinen talviurheiluvuosi, jonka tarkoitus on tiivistää yhteistyötä talviurheilun alalla.

Yritysmaailman ja kaupan edustajia mukana

Aamulla Niinistö avasi ilmastoseminaarin. Presidentti tapaa Xin lisäksi pääministeri Li Keqiangin ja Kiinan kansankongressin puhemiehen Li Zhanshun.

Paikalla ovat myös muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

Kaikkiaan mukana oleviin valtuuskuntiin kuuluu lähes 100 suomalaista.

Business Finlandista kerrotaan, että valtiovierailun aikana on tarkoitus solmia useita uusia yhteistyösopimuksia.

Teksti: Heta Hassinen / STT, Peking

Lisää aiheesta: