1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi epäilee Brother Christmasia kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta

Poliisin mukaan ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan.

Brother christmas
Brother Christmas, Ari Koponen.
Yle

Poliisi on saanut valmiiksi hyväntekeväisyydestä tunnetun Brother Christmas ry:n toimintaan liittyvän esitutkinnan. Yhdistyksen toimintaan liittyy kolme epäilyä rahankeräysrikoksesta sekä epäily törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Poliisi epäilee, että Mesenaatti-nimisellä sivustolla on kerätty rahaa ilman asianmukaista rahankeräyslupaa. Kyseessä on vuoden 2016 lopulla toteutettu Brother Christmas Joulupotti -keräys.

Yhdistyksen rintanappien ja rannerenkaiden tuotemyyntiä vuoden 2017 alkupuoliskolla ei voida pitää aitona vastikkeellisena toimintana, joten kampanjalla olisi pitänyt olla rahankeräyslupa, poliisi sanoo.

Lisäksi yhdistys on poliisin mukaan julkaissut Facebook-sivuillaan keräysvetoomuksia ja vain ajoittain ilmaissut, että jos varoja kertyy enemmän kuin avustamiseen tarvitaan, ylimenevä osa voidaan käyttää yhdistyksen muiden avustuskohteiden rahoittamiseen.

– Koska kaikissa vetoomuksissa ei näin ole tehty, yleisö on voinut jäädä siihen käsitykseen, että lahjoitus käytettävään nimenomaisesti vetoomuksessa ilmoitettuun kohteeseen. Yhdistyksen keräysvetoaminen antaa viitteitä siitä, ettei yhdistys ole toiminut sille asetetun toisen lupaehdon mukaisesti rahankeräystä toimeenpannessaan, sanoo rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta tiedotteessa.

Epäily törkeästä kirjanpitorikoksesta liittyy Brother Christmas ry:n vuoden 2017 tilikauteen. Poliisin mukaan esitutkinnassa on selvinnyt, että suuresta osasta maksuja puuttuu kirjanpitolain mukainen tosite.

Poliisin mukaan ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan. Juttu on siirtynyt Itä-Uudenmaan syyttäjälle.

Yhdistykseen on aiemmin tehty hallinnon erityistarkastus, jossa ei löydetty taloudenpidosta väärinkäytöksiä.

Puheenjohtaja Koponen kiistää epäilyt

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnettu Ari Koponen kiistää kaikki häntä ja yhdistystä kohtaan esitetyt väitteet väärinkäytöksistä.

– Minua ja yhdistystäni kohtaan on esitetty julkisuudessa jo miltei vuoden ajan väitteitä siitä, että yhdistyksemme raha-asioissa olisi joitain epäselvyyksiä, vääryyksiä tai jopa laittomuuksia. Lisäksi on vihjailtu, että toimintaamme ohjaisi avuntarvitsijoiden edun sijasta jokin salainen oman edun tavoittelu. Kiistän yhä painokkaasti kaikkien tällaisten väitteiden paikkansapitävyyden, Koponen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa yhdistyksen keräystoiminta on käytännössä seisahtunut kokonaan.

Juttua tarkennettu 15.1. klo 6.16: Brother Christmas -yhdistykseen on aiemmin tehty hallinnon erityistarkastus, ei erityistilintarkastus, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue lisää:

Erityistarkastuksessa ei löydetty Brother Christmasin taloudenpidosta väärinkäytöksiä – Ari Koponen: "Hallitus menee uusiksi, itse eroan"

Poliisi aloittaa esitutkinnan Brother Christmasin mahdollisista taloudellisista väärinkäytöksistä

Brother Christmasin Koponen teki tutkintapyynnön kohuviesteistä – epäilee tietomurtoa

Hyväntekijä Brother Christmas kiistää rahankäytön epäselvyydet: "Tämä ei pidä paikkaansa"

HS: Lähes miljoona euroa hyväntekeväisyyteen keränneen Brother Christmasin rahankäytössä epäselvyyksiä

Lue seuraavaksi