Kuva: Nuoret saivat aikuisilta ilotulitteita: Kymmenien tuhansien eurojen vahingot

Roskakatos tuhoutui purkukuntoon ja kaksi autoa vaurioitui kuumuuden takia Tampereella.

ilotulitukset
Roskakatos tuhoutui Hervannassa.
Poliisi

Poliisi on selvittänyt ilotulitteilla tehtyä ilkivaltaa ja muistuttaa aikuisten vastuusta. Nuoret tekivät vahinkoa ilotulitteilla uudenvuodenaattona illalla Tampereen Hervannassa.

Nuoret kertoivat kuulusteluissa saaneensa ilotulitteita täysi-ikäisiltä ihmisiltä.

Hätäkeskukseen tuli ilmoitus, että Opiskelijankatu 23:ssa palaa roskakatos. Roskakatos tuhoutui tulipalossa purkukuntoon. Lisäksi kaksi roskakatoksen lähelle pysäköityä autoa vaurioitui kuumuudesta.

Vahingot nousevat asianomistajien alustavien arvioiden mukaan kymmeniin tuhansiin euroihin. Silminnäkijöiden havaintojen perusteella tulipalo näytti tahallaan sytytetyltä.

Poliisi alkoi tutkia tapausta nimikkeellä törkeä vahingonteko.

Poliisi pääsi havaintojen perusteella epäiltyjen jäljille ja tavoitti myöhemmin samana iltana Hervannasta kolme tuntomerkkeihin sopivaa 13-vuotiasta lasta.

Nuoret kertoivat poliisin kuulusteluissa, että roskakatoksen pahvinkeräyslaatikkoon laitettiin sytytettyjä ilotulitteita. He eivät asu Opiskelijankadulla.

Aikuisia epäillään räjähdyssäännösten rikkomisesta

Koska epäillyt eivät ole vielä 15-vuotiaita, rikossyytettä ei tule. Sen sijaan nuorille ilotulitteita hankkineita aikuisia epäillään räjähdesäännösten rikkomisesta. Ilotulitteiden luovuttaminen alaikäiselle on rikos.

Poliisi muistuttaa, että ilotulitteiden myynnille ja hallussapidolle säädetty ikäraja on 18 vuotta.

– Tämä yksittäistapaus osaltaan osoittaa, että ilotulitteita on syytä käsitellä vain täysi-ikäisten toimesta tai heidän välittömän valvontansa alla. Ilotulitteille säädetty ikäraja ei ole vain ihmisten kiusaksi säädetty sääntö-Suomen pykälä. Riski hölmöilyyn kasvaa sitä mukaa, mitä nuoremmat ilotulitteita käsittelevä. Tulipalosta aiheutuvat vahingot voivat olla mittavat, ja sen lisäksi voi tulla vaikeitakin ruumiinvammoja, rikoskomisario Markku Laakso Sisä-Suomen poliisilaitoksesta sanoo.

Lapsi voidaan tuomita vahingonkorvauksiin

Alle 15-vuotiaat eivät joudu oikeudenkäyntiin syytettynä rikoksista. Poliisilla on kuitenkin esitutkintalaissa säädetty velvollisuus selvittää myös alaikäisten rikoksia.

Selvitettävänä voi olla esimerkiksi se, että liittyykö tekoon joku 15 vuotta täyttänyt. Esitutkintaa voidaan tarvittaessa tehdä myös vahingonkorvausoikeuden selvittämiseksi tai esimerkiksi lastensuojelun tarpeen selvittämiseksi.

Poliisi ilmoittaa aina kaikista alle 15-vuotiaiden tekemistä rikollisista teoista lastensuojeluviranomaisille.

– Lapsi voidaan myös tuomita vahingonkorvauksiin esimerkiksi tahallisella teolla aiheutetuista vahingoista, eikä esimerkiksi lapsen vanhemmilla ole mitään velvollisuutta korvata vahinkoa lapsen puolesta. Tällöin otetaan huomioon myös lapsen ikä ja kyky ymmärtää tekemänsä teon ja aiheutetun vahingon yhteyttä. Lapsen aiheuttaman vahingon korvausasiaa olisikin useimmiten viisasta sovitella yhdessä vahinkoa kärsineen ja vahingon aiheuttajan kanssa, Laakso kertoo.