Seksuaalirikosvyyhdin varjostama Oulu miettii selviytymiskeinoja – kaupungin viranomaiset pohtivat mitä valtiolta pyydetään

Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto arvioi, että valtiolta on odotettavissa rahoitusta noin 1-2 miljoonaa euroa. 

Oulun seksuaalirikokset
Päivi Laajala.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.Juha Virranniemi / Yle

Oulun kaupunki järjesti tänään sisäisen viranomaiskokouksen liittyen Oulun seksuaalirikosepäilyihin. Kokouksessa linjattiin tulevia tukitoimia, eli mitä valtiolta tarvitaan sekä pyydetään. Lisäksi pohdittiin, miten rahoitus saadaan toimivasti siirrettyä ennaltaehkäisyyn sekä käytännön työhön.

– Haluaisin korostaa sitä, että kyse ei ole kriisikokous, Laajala sanoo.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoo, että kokouksessa pohditaan pääministeri Juha Sipilän pyynnöstä esimerkiksi sitä, millaisia uusia keinoja Oulun kaupunki voi toteuttaa ja järjestää.

– Nyt haetaan uusia avauksia. Pääministeri sanoi, että olkaa rohkeita esityksissänne. Ideoimme erilaisia tapoja, miten voimme välittää tietoa, järjestää tilaisuuksia ja tapahtumia. Myös mediakoulutusta ja -kasvatusta pitää varmasti lisätä kouluissa, Laajala sanoo.

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että erilaisia toimenpiteitä on tehty koko ajan. Laajalan mukaan kaikki toimet eivät vain ole julkisia.

– Nyt on kysymys siitä, että näiden tilanteiden jälkeen on havahduttu siihen, mitä on tapahtunut. Me tarvitsemme myös uusia vaikuttavampia keinoja.

Laajalan mukaan kokoustavan asiantuntijaryhmän tarkoituksena on saada kahden-kolmen viikon aikana esitys valmiiksi valtionvarainministeriölle.

Hän uskoo, että hakemus käsitellään nopeasti.

– Pääministeri lupasi, että rahoitus järjestyy. Uskon, kun päätös tulee, niin sen jälkeen toiminta käynnistyy mahdollisimman pian. Ehkä helmi-maaliskuussa, Laajala pohtii.

Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto arvioi, että rahoitusta on odotettavissa noin 1-2 miljoonaa euroa.

– Sillä voi tehdä hyvin monenlaisia asioita, Ylitalo-Katajisto sanoo.

Somella tärkeä rooli

Viranomaiskokouksen yksi pääteemoista oli sosiaalinen media. Ilmitulleisiin epäiltyihin seksuaalirikoksiin liittyy vahvasti sosiaalisen median käyttö. Ainakin osassa tapauksista yhteys uhreihin on otettu ensin somen välityksellä. Joitakin uhreista on houkuteltu tapaamisiin esimerkiksi Snapchatin ja Instagramin kautta lupaamalla tupakkaa ja alkoholia

Oulun kouluissa aiotaankin lisätä sosiaalisen median käsittelyä tapauksien vuoksi.

– Meidän täytyy miettiä, miten käymme nuorten kanssa läpi somen käyttöön liittyviä asioita. Lisäksi on pohdittava, onko ammattihenkilöillä ja vanhemmilla tällä hetkellä keinoja tähän, Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoo.

Juttua täydennetty 14.1.2019 klo 16.44: artikkeliin lisätty Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajiston kommentit.

Lue myös:

"Tämä on kriisitilanne" – Järkyttynyt kaupunginjohtaja vaatii Oulun seksuaalirikosepäilyjen jälkihoitoon valtion tukea

Pääministeri Sipilä Oulun uusista seksuaalirikosepäilyistä: Tämänkaltaista ei voi ymmärtää

Ilmoitukset lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä lisääntyneet selvästi – Ulkomaalaistaustaiset epäiltynä viidenneksessä tapauksista