Olisiko tässä ratkaisu laturaivoon? Kuopiolaismies ehdottaa kävelyväylien tamppaamista "vaikka moottorikelkalla"

Pasi Puustisen mielestä kaupunki voisi tehdä metsiin ja jäälle lisää talviväyliä kävelijöille.

Laturaivo
Hiihtäjiä Kontiolahden jäähdytetyllä ladulla.
Esa Huuhko / Yle

Kuopiolaismies ehdottaa polkujen auraamista tai tamppaamista myös kävelijöiden käyttöön, jotta riidat laduilla kävelemisestä loppuisivat.

Kuopiolainen Pasi Puustinen laati sunnuntaina nettialoitteen (siirryt toiseen palveluun), jonka on allekirjoittanut maanantai-iltapäivään mennessä parisataa muuta kaupunkilaista. Aloitteessa toivotaan, että kaupunki voisi tampata kävelyuria metsiin esimerkiksi moottorikelkalla.

Käytännössä kaikki kävelyreitit metsässä tuppaavat olemaan hiihtolatuja.

Pasi Puustinen

Idea aloitteeseen lähti viime viikonloppuna jälleen kerran roihahtaneesta laturaivosta. Kuopiolaisnainen kertoi hiihtäjän lyöneen hänen koiraansa sauvalla (siirryt toiseen palveluun) ja seuraavana päivänä jotkut olivat levittäneet ladulle ilmeisesti kostomielessä hiekkaa ja jopa ulostetta (siirryt toiseen palveluun).

Puustisen mielestä kiistat johtuvat siitä, että Kuopiossa kävelijöille ei ole talvisin tarjolla tarpeeksi kuntopolkuja.

– Se vaan on vuodesta toiseen niin, että käytännössä kaikki kävelyreitit metsässä tuppaavat olemaan hiihtolatuja, Puustinen sanoo.

Kuopion kaupunki on pitänyt tiukkana linjana, että ladut kuuluvat hiihtäjille. Viime vuonna kuopiolainen Riikka Kaisamatti halusi säästää osan pururadoista talveksi kävelijöiden käyttöön. Kaupunki ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle. Nyt talvikävelijät ovat eri strategialla liikkeellä.

– Me ei haluta yhtään reittejä pois hiihtäjiltä. Kaupunki voisi kuitenkin tampata esimerkiksi moottorikelkalla reittejä sellaisiin paikkoihin, joista kulkee polkuja, Puustinen kertoo.

– Ja jos järven jäällä menee latuja, niiden viereen voisi ajaa tiiviitä väyliä, joissa pääsee vaikka työntämään lastenvaunuja tai vetämään pulkkaa. Koska sekin on tullut ilmi keskustelussa, että on mahdotonta vetää pulkkaa, koska kaikki kadut hiekoitetaan kokonaan.

Puustisen nimenkeruu ei ole ainakaan tässä vaiheessa varsinainen kuntalaisaloite. Hän kertoo kuitenkin, että hänen tuntemansa kaupunginhallituksen jäsen on luvannut viedä asian hallituksen kokoukseen jo tänään maanantaina.

Jos kaupungin liikuntapaikkapalvelut kävelyurien tamppaamiselle, voisi Puustisen mukaan yksi vaihtoehto olla talkoorahan hakeminen. Kuopio tukee tänä vuonna erilaisia talkoohankkeita 100 000 eurolla. Esimerkiksi jokin kaupunginosayhdistys voisi yrittää saada talkoorahaa kävelyväylien tekoon.

Onko Kuopiossa sinusta tarpeeksi reittejä kuntokävelijöille talvisin? Miten niitä voitaisiin saada lisää? Osallistu keskusteluun alla.