1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Ylen uuden vaaliohjelman suosio yllätti myös tekijät: 500 ihmistä haluaa puhua politiikkaa kotisohvallaan

Yle Vaalisohva on saanut kimmokkeen olohuonetenteistä, joista tuli maanlaajuinen ilmiö viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015.

eduskuntavaalit
Kahvikuppeja pöydällä, sohva taustalla
Jarno Tahvanainen / Yle

Yle tuo eduskuntavaaleihin uudenlaisen vaalikeskustelusarjan Yle Vaalisohvan. Ohjelma tehdään suomalaisten kodeissa. Keskustelijat myös valitsevat aiheet, joista ohjelmassa puhutaan kahden eduskuntavaaleissa ehdolla olevan kanssa.

Ohjelman suosio yllätti tekijät jo ennakkoon. Yle Vaalisohvan vastaava tuottaja Sinikka Tuomi Ylestä kertoo, että peräti 500 ihmistä tahtoi keskustelun kotiinsa.

– Ohjelma on saanut tosi positiivista palautetta jo nyt. Ihmiset ovat ehdottaneet monia aiheita, joista haluavat keskustella.

Olohuonetentit saivat suosiota

Yle Vaalisohva on saanut kimmokkeen olohuonetenteistä, joista tuli maanlaajuinen ilmiö viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015.

Yksi idean äideistä on Ylellä vastaavana tuottajana työskentelevä Riina Malhotra. Hän kutsui ystäviensä kanssa neljä nousevaa poliitikkoa ennen kevään 2011 eduskuntavaaleja keskustelemaan olohuoneeseen.

– Olohuonetentin taustalla on tiivis ystäväporukka, jonka jutut illanistujaisissa tuntuivat kääntyvän aina päivänpolitiikan aiheisiin. Ihmettelimme poliitikkojen päätöksiä. Mitähän päättäjät tästäkin ihan oikeasti ajattelevat? Torikahvit tuntuivat meistä etäiseltä konseptilta. Kertoisivatko he meille taustat täällä olkkarissa?

olohuonetentti punavuoressa. kuva olohuonetentin sivuilta. lupa kysytty
Punavuoressa järjestetyssä olohuonetentissä ehdokkailta kysyttiin, minkä ministerin salkun kukin valitsisi.

Helsingin Itä-Pakilassa järjestetty ensimmäinen olohuonetentti oli innostava kokemus.

– Ilta oli hurja menestys! Aika kului siivillä. Ehdokkaat ihastelivat konseptia ja yleisö oli haltioissaan. Näitä lisää, ajattelimme.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla olohuonetentit noteerattiin kansainvälisessä lehdistössäkin ja kielitoimisto valitsi olohuonetentin kuukauden sanaksi. Malhotra on innoissaan Yle Vaalisohva -ohjelmasta.

– Meidän porukka on tietysti tosi iloinen, jos ilmiö saa jatkoa. On tärkeää, että viesti kulkee kansalaisilta poliitikoille ja päinvastoin.

Ehdotuksia laidasta laitaan

Yle Vaalisohva -ohjelmasta olivat kiinnostuneita kaikenikäiset, mukana oli myös juuri äänestysikään tulleita. Ohjelmaan hakevia pyydettiin ehdottamaan aiheita, mistä he haluavat keskustella. Näitä tuli laidasta laitaan. Ehdotettuja aiheita olivat esimerkiksi nuorten kesätyöt, sähköautot ja vuokra-asuminen.

– Toivoimme aiheita suoraan arjesta ja niitä tuli todella paljon. Lisäksi osa ohjelmaan hakeneista tahtoi puhua maailman tapahtumista, Sinikka Tuomi kertoo.

Rekrytointi on päättynyt ja Yle käy parhaillaan hakemuksia läpi.

Keskusteluita tehdään 12, eli yksi jokaisesta vaalipiiristä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kustakin keskustelusta koostetaan 15 minuutin mittainen ohjelma. Ohjelmat julkaistaan Yle Areenassa kerralla maaliskuussa.

Näin edetään

Ylen aluetoimitukset käyvät läpi ehdokkaita ja valitsevat mielenkiintoisimmat ja parhaiten perustellut ehdotukset ohjelmiin. Aluetoimitukset myös haastattelevat vielä ehdokkaat.

Kotiinsa poliitikkoja kutsuvat keskustelijat voivat olla yhteiskunnallisesti aktiivisia, mutta eivät minkään puolueen jäseniä, ehdolla itse vaaleissa tai mukana ehdokkaan tukiryhmässä.

Vastaava tuottaja Sinikka Tuomi varmistaa, että jokaisella vaalisohvalla puhutaan eri aiheesta. Kun aihe on tiedossa ja se on kahvittajien kanssa hiottu, mietitään, ketkä vaalipiirin ehdokkaista olisivat parhaat keskustelemaan siitä.

Yle Vaalisohvaan pääsee mukaan kaksi ehdokasta kustakin Manner-Suomen vaalipiiristä. Yhteensä kansanedustajaehdokkaita on ohjelmissa mukana 24.

Jokaisessa lähetyksessä ei ole kaikkien puolueiden ehdokkaita. Sinikka Tuomen mukaan Yle huolehtii kuitenkin siitä, että tasapuolisuus toteutuu kokonaisuudessa. Valmis ohjelma syntyy toimittajan johdolla, kun tallenteesta poimitaan journalistisin perustein ohjelmaideaan sopivimmat parhaat palat.

Yle Vaalisohvan kuvaukset alkavat helmikuussa, kun ohjelman kahvittajat eli isäntäperheet on valittu. Ohjelmat tulevat Areenaan maaliskuussa.

Lue lisää:

Yle Vaalisohva

Ylen uudessa vaaliohjelmassa ihmiset kutsuvat ehdokkaat kotiinsa – politiikan tutkija innostui Vaalisohvasta: ”Loistava tilaisuus päästä poliitikon nahan alle”

Lue seuraavaksi