Itä-Suomessa ulkomaalaisten osuus lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa muuta maata pienempi – Poliisi: "Olemme onnistuneet kotouttamisessa"

Pari vuotta sitten poliisi varoitti koululaisten vanhempia Wilma-viestillä.

seksuaalirikokset
aikuisen ja lapsen varjo
Poliisin mukaan ulkomaalaisten syyllistyminen myös muihin kuin seksuaalirikoksiin on Itä-Suomessa muuta maata vähäisempää.AOP

Itä-Suomessa ulkomaalaisten osuus seksuaalirikostilastoissa on pienempi kuin muualla Suomessa. Viime vuonna Itä-Suomen alueella eli Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa poliisin tietoon tuli 56 lapsen seksuaalista hyväksikäyttötapausta, joista viidessä eli noin yhdeksässä prosentissa tapauksista epäiltynä oli ulkomaalaistaustainen henkilö. Vuonna 2017 tapauksia oli 80 ja epäilty oli ulkomaalaistaustainen 10 tapauksessa.

Aiemmin tänään Yle kertoi, että koko Suomessa ulkomaalaisten osuus kaikista tietoon tulleista seksuaalirikoksista oli viime vuonna 25,3 prosenttia ja lasten seksuaalisissa hyväksikäyttötapauksissa 19,2 prosenttia.

Itä-Suomen keskiarvoa paremmat tilastot kertovat poliisin mukaan onnistuneesta kotouttamistyöstä.

– Kotouttaminen on onnistunut meillä hyvin. Ulkomaalaisten syyllistyminen myös muun tyyppisiin rikoksiin on meillä vähäisempää kuin muualla Suomessa, sanoo rikosylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Maahanmuuttajia suomen kielen oppitunnilla Jyväskylässä.
Poliisi uskoo, että onnistunut kotouttamistyö näkyy positiivisesti rikostilastoissa Itä-Suomessa.Matti Myller / Yle

Tynkkynen kertoo, että poliisi on vieraillut säännölliseti vastaanottokeskuksissa ja että yhteistyö eri viranomaisten välillä maahanmuuttajatyössä on mutkatonta.

Oulun seksuaalirikostapausten yhteydessä on puhuttu erityisesti ulkomaalaistaustaisten nuorten miesten pyrkimyksestä päästä kontaktiin alaikäisten tyttöjen kanssa.

Tavallisia sosiaalisia kontakteja nuorille miehille

Kotouttamistyötä maahanmuuttajien keskuudessa tekevät poliisin ja kuntien lisäksi monet järjestöt ja yritykset.

Lukkarila Kodit oy tekee maahanmuuttajatyötä ilman huoltajia Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa. Nuoria pyritään tukemaan arjessa myös sen jälkeen, kun he täysi-ikäistyvät ja muuttavat omilleen. Lukkarila Kotien jälkiseurannan asiakkaat ovat 18–20-vuotiaita Suomeen turvapaikanhakijoina tulleita nuoria miehiä.

– Tasan yksi työkalu on tärkeämpi kuin mikään muu. Asiakkaiden kanssa on luotava tasavertainen ja luottamuksellinen suhde, ilman sitä meillä ei ole mitään, sanoo vastaava ohjaaja Tuomas Korpela Lukkarila Kotien jälkiseurannasta.

Korpela kertoo, että iso osa työtä on kaikenlaisten itsenäiseen elämään liittyvien arjen taitojen opettelu.

– Vähintään yhtä tärkeä asia on saada nuorille normaaleja sosiaalisia kontakteja. Se poistaa kakkosluokan kansalaisuuden tunnetta, Korpela huomauttaa.

Jopa 9-vuotiaita lähestytään somessa

Ilmoitukset lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat lisääntyneet viime vuosina. Yksi poliisin hyvin tuntema ilmiö on grooming eli se, että tuntemattomat aikuiset lähestyvät lapsia sosiaalisessa mediassa tavoitteenaan seksuaalissävytteinen keskustelu tai tapaaminen tosielämässä.

Itä-Suomen rikostilastoissa grooming-ilmiössä eivät korostu ulkomaalaistaustaiset tekijät.

Rikoskomisario Simo Hämäläinen.
Rikoskomisario Simo Hämäläinen sanoo, että sosiaalisen median rooli lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa on ollut nähtävissä jo useamman vuoden ajan.Heikki Haapalainen / Yle

– Sosiaalinen media seksuaalirikoksiin liittyvänä kanavana on näkynyt poliisin työssä jo jonkin aikaa. Jopa 9–10-vuotiaisiin lapsiin saatetaan ottaa somessa yhteyttä, sanoo rikoskomisario Simo Hämäläinen Itä-Suomen poliisilaitokselta Joensuusta.

– Vanhempien kannattaa pysyä kartalla lapsen some-elämästä ja tietenkin pyrkiä säilyttämään niin luottamukselliset välit lapseen, että tämä uskaltaa kertoa vanhemmalle, jos jotain tapahtuu, Hämäläinen neuvoo.

Pari vuotta sitten poliisi käytti Joensuussa poikkeuksellista keinoa ennaltaehkäistäkseen alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Poliisi oli pistänyt merkille alaikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten hakeutumisen samoihin porukoihin ja varoitti ilmiöstä koululaisten vanhempia Wilma-viestissä. Wilma on koulun ja kodin väliseen yhteydenpitoon tarkoitettu viestintäkanava.

– Pari vuotta sitten ilmiö oli uusi ja poliisi kiinnitti siihen huomiota. Tällä hetkellä poliisi ei ole pistänyt merkille vastaavaa, Simo Hämäläinen sanoo.