Siilinjärvellä toissa syksynä kadonneen miehen surmasta elinkautinen murhasta – uhri löytyi metsästä piilotettuna

Teosta syytettiin kahta miestä. Toinen tuomittiin tapon yrityksestä.

henkirikokset
Poliisin hihamerkki.
Toni Pitkänen / Yle

Siilinjärvellä toissa syksynä paljastuneesta henkirikoksesta on langetettu elinkautinen tuomio murhasta.

Noin 30-vuotias siilinjärveläismies katosi syyskuussa 2017 ravintola-illan jälkeen. Poliisi löysi uhrin ruumiin vasta viikkoja myöhemmin metsään piilotettuna.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi teosta 29-vuotiaan miehen. Oikeus katsoi muun muassa, että usealla kirveen lyönnillä tehty surma oli kohdistunut puolustuskyvyttömään henkilöön ja oli siten tehty erityisen raa´alla tavalla.

Syyttäjä vaati murhatuomiota myös toiselle miehelle, mutta syyte kaatui. Tekoaikaan ehdonalaisessa vapaudessa ollut mies sai tuomion tapon yrityksestä. 26-vuotias mies tuomittiin vanha jäännösrangaistus mukaan lukien vankilaan neljäksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi.

Surma tapahtui asunnossa, jossa asui samassa vyyhdissä pienemmistä rikoksista syytetyn penkillä aiemmin istunut mies.

Syytetyt passitettiin viime helmikuussa mielentilatutkimuksiin

Käräjäoikeus antoi tapauksesta välituomion jo viime helmikuussa. Tuolloin oikeus passitti murhasta syytetyn kaksikon mielentilatutkimuksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi murhasta tuomitun miehen olleen tekohetkellä syyntakeinen eli hän ymmärsi täysin tekojensa seuraukset. Tapon yrityksestä tuomittu sen sijaan todettiin alentuneesti syyntakeiseksi. Hän ei kuitenkaan ole asiantuntijalausuntojen mukaan tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

Murhasta tuomittu mies sai samoilla käräjillä tuomiot myös varkaudesta ja kahdesta varkauden yrityksestä. Molempien tuomittujen syytteet hautarauhan rikkomisesta sen sijaan hylättiin.

Käräjäoikeuden tänään antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä voi valittaa hovioikeuteen.