Brexit haittaa jo nyt Lappian ja brittien harjoittelijavaihtoa – kesään mennessä se loppuu kokonaan

Lappian harjoittelijavaihto on ollut vilkkainta juuri brittikoulujen kanssa.

Brexit
Matkailijoita menossa kellumaan Perämereen.
Moni Lappian harjoittelijavaihtoon tullut brittinuori on tehnyt harjoittelujaksonsa Kemin talvimatkailukohteissa. Riikka Rautiainen / Yle

Britannian EU-eroon johtava Brexit lopettaisi Meri-Lapin oppilaitosten EU-rahoitteisen opiskelijavaihdon englantilaisten kumppaneiden kanssa. Esimerkiksi ammattiopisto Lappiasta Englannissa on ollut vuosittain useita kymmeniä opiskelijoita ja opettajia eripituisilla harjoittelu- tai työelämäjaksoilla. Harjoittelijoina on ollut lähihoitaja-, matkailu- ja tekniikan opiskelijoita.

Englannista puolestaan on ollut Meri-Lapissa opiskelijoita harjoittelemassa esimerkiksi matkailujäänmurtaja Sampolla tai lumilinnassa.

EU-rahahana on jo kiinni

Tänä keväällä Lappiasta lähtee vaihtoon vielä puolentusinaa opiskelijaa ja yksi opettaja, mutta Englannista vaihto-opiskelijoita ei enää tule, sillä yhteistyöoppilaitokset Britanniasta eivät voi enää hakea rahoitusta Euroopan komissiolta.

– Englantilaiset kumppanimme eivät voi tällä hetkellä lähettää omiaan meille eivätkä voi hakea rahoitusta toiminnalleen Euroopan komissiolta, sanoo Lappian kansainvälisyyskoordinaattori Marja-Liisa Tyystälä.

– Vielä ei ole tiedossa, mitä jatkossa tapahtuu. Kyllä siellä yhteistyökouluissamme ollaan melko kauhuissaan tilanteesta, Tyystälä luonnehtii.

Brittikoulut joutuvat nyt pohtimaan, mistä opiskelijavaihtoon voitaisiin jatkossa saada rahoitusta, kun EU-komission rahoitus on poissuljettu.

Paikkoja on myös muualla

Länsi- ja Meri- Lapissa toimiva ammattiopisto Lappia on kymmenkunta vuotta tehnyt yhteistyötä Derby Collegen sekä Hastingsissa sijaitsevan Pineland's Language Centerin kanssa. Koulutuslaitokset ovat tarjonneet opiskelijoille harjoittelujaksoja ja esimerkiksi opettajille tilaisuuksia tutustua työelämän käytäntöihin.

– Meille on vuosikymmenessä syntynyt toimiva formaatti tähän työhön ja lähtijöitä olisi paljon, Tyystälä harmittelee.

Brittiyhteistyötä on pidetty hyvin tärkeänä muun muassa siksi, että siellä nuorten on ollut hyvä harjaannuttaa kielitaitoa äidinkielenään englantia puhuvien kanssa. Tyystälä muistuttaa, että harjoittelu ulkomailla antaa myös muita hyviä valmiuksia niin työhön kuin elämään ylipäätään.

Harjoittelijavaihtoa Lappialla on toki muidenkin maiden kanssa. Tutustumisjaksoilla eri maissa on Lappiasta ollut vuosittain noin 150 opiskelijaa ja noin 70 opettajaa. Englannin lisäksi vaihtoa käydään esimerkiksi Espanjan, Italian ja Saksan oppilaitosten kanssa.