Sodankylässä koululaisten vanhemmat mietteliäinä – Kitisenrannan osin huonokuntoinen koulu otetaan laajempaan käyttöön

Vanhemmille tuli vuoden alussa kirje, että Kitisenrannan ruokasali on koulun käytössä kevätlukukauden alusta alkaen. Tilassa voi hyvin oleskella väliaikaisesti, sanoo terveystarkastaja.

sisäilmaongelmat
Kitisenrannan koulussa tutkittiin ja todettiin sisäilmaongelmia 2000-luvun puolivälissä. YLE / Sauli Antikainen

Sodankylän peruskoulujen huono kunto on johtanut taas uusin tilajärjestelyihin. Kitisenrannan koulussa on jouduttu ottamaan käyttöön vanha ruokasali lounaita varten, sillä ruokailun järjestäminen luokissa on ollut haastavaa henkilökunnalle.

Sali kuuluu homehistoriastaan tunnetun koulun aiemmin remontoimattomaan osaan. Osa vanhemmista on ruokalan käytöstä huolissaan, lastensa terveyden vuoksi.

Vaikka ruokailutilaa on viime vuoden aikana kunnostettu väliaikaiseen oleskeluun sopivaksi, sinne ei ole remontin jälkeen tehty sisäilmamittausta.

– Ratkaisu tehtiin, koska meillä on väistöratkaisujen vuoksi ruokailua eri tiloissa, vt. sivistysjohtaja Antti Parkkinen perustelee päätöstä.

Parkkisen mukaan henkilökunta ei aiemmin ehtinyt koululaisten ruokailun ja välituntivalvomisen vuoksi pitämään itse kunnolla lounastaukoa.

Antti Parkkiselle vanhemmilta on tullut vain yksi yhteydenotto asiasta, mutta Yle Rovaniemen tiedossa on, että koululaisten vanhemmat pitävät nyt muuttuneesta tilanteesta ja sen mahdollisista vaikutuksista yhteyttä toisiinsa.

"Oireisiin reagoidaan"

Osa koululaisista opiskelee pihalle sijoitetussa parakissa. Kitisenranalle on sijoitettu tällä hetkellä ainakin osa Aleksanteri Kenan peruskoululaisista ja käyttökiellossa olevan Sompion koulun oppilaat.

Parkkisen mukaan Kitisenrannan koulun ruokalassa on ollut päivätoimintaa aikaisemminkin, eikä ongelmia ole havaittu.

– Emme nähneet syytä ottaa tarkempia näytteitä, Antti Parkkinen sanoo.

Terveystarkastaja onkin antanut luvan käyttää tiloja sen jälkeen, kun ne viime vuonna remontoitiin. Pienehkössä remontissa muun muassa korjattiin käytävän alakatto ja poistetiin kuitulähteitä.

Jos oireita tulee, on niistä pyydetty ilmoittamaan oppilas- tai työterveydenhuoltoon.

– Jos epäillään, että kyse on tästä rakennuksesta tai ruokalasta ja varsinkin, jos niitä tulee paljon, niin aivan varmasti me siihen reagoimme, Antti Parkkinen sanoo.

Sodankylän peruskoulurakennukset peruskorjauskunnossa

Kitisenrannan koulussa tutkittiin ja todettiin sisäilmaongelmia 2000-luvun puolivälissä. Tutkijat totesivat, että muun muassa koulun alapohjassa oli vaurioita.

Sodankylän kunnan tilapalvelupäällikkö Ville Pyhäjärvi sanoo, ettei varsinaisesti ruokalassa todettu tuolloin ongelmia.

Sodankylän kirkonkylän kaikissa peruskoulussa on joka tapauksessa jonkinasteisia sisäilmaongelmia. Tällä hetkellä kolmen koulun oppilaat on koottu kahteen opinahjoon, Kitisenrannalle ja Aleksanteri Kenan kouluun.

– Ne ovat välttävässä kunnossa. Kaikki rakennukset olisivat peruskorjauksen tarpeessa, Ville Pyhäjärvi kertoo.

Uuden suurkoulun on tarkoitus nousta Sodankylään keväästä 2020 alkaen.