Kaakkois-Suomessa lasten seksuaaliset hyväksikäytöt lisääntyivät viime vuonna – Oulun kaltaisia tapauksia ei tutkinnassa

seksuaalirikokset
Tekstiä nettisivuilla.
Yle

Kaakkois-Suomen poliisilla ei ole tutkinnassa vastaavanlaisia seksuaalirikoksia kuin Oulussa.

Rikosylikomisario Juha Junkkarin mukaan Kaakkois-Suomen poliisin tietoon ei ole tullut seksuaalirikoksia, joissa alaikäisiä uhreja olisi lähestytty sosiaalisen median kautta.

Poliisi tutkii Oulussa useita viime keväänä ja kesänä tapahtuneita seksuaalirikoksia. Uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä ja epäillyt pari-kolmekymppisiä ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Junkkarin mukaan seksuaalirikollisuus on pahimman luokan piilorikollisuutta.

– Aikuinen tekijä on henkisesti niskan päällä ja pystyy pelottelemaan uhrin siten, että uhri pitää tapahtuneen omana tietonaan. Seksuaalirikoksiin liittyy lisäksi uhrien voimakas häpeän tunne, Junkkari sanoo.

Kaakossa tehtiin yhteensä 171 seksuaalirikosilmoitusta

Lasten seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ovat kuitenkin lisääntyneet Kaakkois-Suomessa viime vuonna edellisvuodesta.

Poliisihallituksen ennakkotilaston mukaan Kaakkois-Suomen poliisille tehtiin viime vuonna yhteensä 171 ilmoitusta seksuaalirikoksista.

Lukumääräisesti eniten tehtiin ilmoituksia lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Niitä oli yhteensä 82, mikä on 16 kappaletta enemmän kuin vuonna 2017. Niistä 13 oli törkeitä.

Lapsen houkuttelemista tai seksuaalista ahdistelua tai aikuisen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien ilmoitusten määrä yli kaksinkertaistui. Ilmoituksia tehtiin yhteensä 49 kappaletta, kun niiden määrä vuonna 2017 oli 22 kappaletta.

Raiskauksia ja sukupuoliyhteyteen pakottamista koskevien ilmoitusten määrä sen sijaan puolittui. Ilmoituksia tehtiin yhteensä 43 kappaletta.

Parituksesta tehtiin yksi ilmoitus.

Artikkelia on korjattu 15.1.2019 kello 10.24. Luvut perustuvat poliisihallituksen ennakkotilastoon.