Kiina langetti kuolemantuomion kanadalaismiehelle huumesalakuljetuksesta

Kanadan pääministeri Justin Trudeau arvosteli tuomiota mielivaltaiseksi. Kiinan ja Kanadan väliset suhteet kärjistyivät joulukuussa.

Kiina
Poliiseja Kanadan suurlähetystön edustalla Pekingissä.
Kiinalainen poliisi yritti estää Kanadan suurlähetystön kuvaamista Pekingissä tammikuussa, kun ensimmäinen Kanadan kansalainen sai kuolemantuomion.Greg Baker / AFP

Kiinalainen tuomioistuin langetti maanantaina kuolemantuomion huumesalakuljetuksesta syytetylle kanadalaismiehelle.

Tuomio kärjisti Kanadan ja Kiinan jo ennestään huonoja välejä. Kanadan pääministeri Justin Trudeau syytti tuomion olevan mielivaltainen.

Dalianin kaupungissa sijaitsevan tuomioistuimen mukaan mies voi valittaa tuomiostaan.

Mies oli alunperin saanut 15 vuoden vankeustuomion marraskuussa. Tuomioistuin kuitenkin määräsi oikeudenkäynnin uudelleen avattavaksi joulukuussa, koska syyttäjien mukaan miehen saama tuomio oli liian lievä.

Tuomioistuimen mukaan mies oli pyrkinyt salakuljettamaan yli 200 kiloa metamfetamiinia Kiinasta Australiaan vuonna 2014. Mies on kiistänyt syyllisyytensä.

Kiinan valtiollisen television mukaan mies oli kertonut tuomioistuimelle olleensa maassa turistina ja että hänet oli lavastettu syylliseksi.

Trudeau otti yhteyttä myös presidentti Sauli Niinistöön, joka on tänään tavannut Kiinan presidentin Xi Jinpingin Pekingissä.

Huawein talousjohtajan pidätys Kanadassa kärjisti suhteita

Kiinan ja Kanadan suhteet ovat olleet huonot sen jälkeen kun kiinalaisen teknologiajätin Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadassa joulukuussa Yhdysvaltain pyynnöstä.

Yhdysvallat on pyytänyt hänen luovuttamistaan Yhdysvaltoihin. Talousjohtaja oli Yhdysvaltain mukaan kiertänyt Iranin vastaisia pakotteita.

Tapauksen jälkeen Kiina on pidättänyt useita kanadalaisia Kiinassa. Osaa heistä on epäilty valtion turvallisuuden vaarantamisesta.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet kanadalaismiehen kuolemantuomiota.

Kiina on langettanut ankaria tuomioita huumesalakuljetuksesta aiemminkin. Se on myös aiemmin teloittanut huumerikoksista syytettyjä ulkomaalaisia.

Lähteet: Reuters, AP, STT