”Pelottavampaa kuin terrorismi” – Kaasuonnettomuudet aiheuttavat tuhoa Venäjällä

Venäjällä nähtiin tänään jo toinen kaasuräjähdys kahden viikon aikana. Taustalla vaikuttaa asuntokannan rappeutuneisuus.

räjähdykset
Kaasuräjähdyksessä vaurioitunut kerrostalo Šahtyn kaupungissa Venäjällä.
Kaasuräjähdyksessä vaurioitunut kerrostalo Šahtyn kaupungissa Venäjällä.Investigative Committee of Russia / AFP

Räjähdys tapahtui kello 6.18 paikallista aikaa Habarovin kadulla ja se kuului koko Šahtyn kaupungin alueella.

– Kuulin pamauksen unen läpi, ja jonkin ajan kuluttua oveeni koputettiin: sanottiin, että lähtekää asunnosta, kolmannessa kerroksessa asuva Stanislav kertoi paikalliselle 161.ru-uutissivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Näin alkoi aamu Šahtyssa Rostovin alueella Etelä-Venäjällä: Neljä huoneistoa vaurioitui, kaksi rakennuksen ylintä kerrosta romahti osittain. Ainakin yksi ihminen kuoli, 140 asukasta evakuoitiin ja neljää etsittiin vielä illan tullessa.

Tutkimukset ja pelastustyöt ovat edelleen meneillään, mutta onnettomuuden syynä pidetään talouskaasun räjähdystä.

– Tiedän, että nainen, jonka asunto räjähti, jatkuvasti valitti ongelmista kaasun kanssa ja oli aikeissa juuri tänään mennä kaupungin kaasulaitokselle kirjoittamaan valituksen, koska kukaan ei ollut reagoinut. Tuntui kaasun haju, yksi evakuoiduista asukkaista sanoi Kommersant-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Kaasuyhtiö on kiistänyt saaneensa ilmoituksia kaasuongelmista ennen räjähdystä.

Kyseessä on jo toinen vastaavanlainen vakava turma lyhyen ajan sisällä.

Magnitogorskin tapaus nostatti huhuja terrorismista

Uraljoen varrella sijaitsevassa Magnitogorskissa tapahtui uudenvuoden aattona voimakas kaasuräjähdys, joka romahdutti 10-kerroksisen asuintalon rapun ja vaati ainakin 39 kuolonuhria.

Räjähdyksen syystä ei ole vielä täyttä varmuutta, mikä on osaltaan lietsonut huhuja jopa terroriteosta – varsinkin kun seuraavana päivänä samalla kadulla kolme ihmistä kuoli minibussin räjähdyksessä.

Tapaus toi monille venäläisille mieleen vuoden 1999 salaperäiset pommi-iskut, joista syytettiin tšetšeenikapinallisia ja jotka osaltaan toimivat perusteluna toiselle Tšetšenian sodalle (1999–2009).

Pian Magnitorskin räjähdyksen jälkeen viranomaiset antoivat asukkaille luvan palata viereisiin rappukäytäviin. Kaikki asukkaat eivät luota siihen, että talo olisi enää räjähdyksen jäljiltä turvallinen asua.

Kaasuräjähdyksessä vaurioitunut kerrostalo.
Ohikulkijat katselivat kaasuräjähdyksessä vaurioitunutta kerrostaloa Magnitogorkissa.Ilja Moskovets / EPA

Vanhentunut asuntokanta altistaa räjähdyksille

Kaasuonnettomuudet ovat Venäjällä melko yleisiä. Taustalla vaikuttaa asuntokannan rappeutuneisuus ja putkiston vanhentuneisuus, varsinkin Venäjän köyhillä alueilla.

Kaasuonnettomuudet tapahtuvat Venäjällä usein loppusyksystä, talvella tai alkukeväästä. Taustalla on se, että talojen keskuslämmitys ei riitä lämmittämään asuntoja ja asukkaat joutuvat turvautumaan kotitalouskaasusta saatavaan lämpöön.

Šahtyssakin monet olivat lämmittäneet asuntojaan kaasuliesien avulla, asukkaat kertovat.

– Meidän asunnoissamme oli uskomattoman kylmää, räjähdyksessä kärsineen talon naapurissa asuva Natalja kertoi Komsomolskaja Pravda -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Nukuimme vaatteet päällä. Ja tietenkin monet lämmittivät kaasulla. Avasivat vain liesilevyt – kolme tai neljä levyä. Niin asuntoihin tuli edes lämpimän kaltaista. Voi olla, että joku jätti ne päälle myös yöksi, Natalja pohti.

Magnitogorskissa räjähdys tapahtui 70-luvun kerrostalossa, mutta Šahtyn talo on suhteellisen uusi, vuodelta 1993.

Terrorismia vaarallisempaa?

Uutistoimisto Tassin laskelmien mukaan vuonna 2018 kerrostaloissa tapahtui vähintään 13 räjähdystä, joissa kuoli ainakin 62 ihmistä.

On helppo todeta, että tällaiset kaasuturmat vaativat nyt Venäjällä enemmän kuolonuhreja kuin terrorismi.

Vuonna 2017 terrori-iskuissa kuoli 16 ihmistä ja kaasuräjähdyksissä 22, vuonna 2018 terrori-iskut vaativat 8 kuolonuhria ja kaasuräjähdykset yli 60.

– Joskus tavallinen kotitalouskaasu osoittautuu mitä tahansa terroristeja pelottavammaksi, Gazeta.Ru-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa kommentissaan.

Samaa pohti kolumnisti Marija Železnova Vedomosti (siirryt toiseen palveluun)- ja The Moscow Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdissä. Huhuista huolimatta suuri yleisö ei alkanut syyttää Magnitogorskin turmasta terrorismia:

– Ei tarvitse olla terroristi tappaakseen useita ihmisiä kaasuräjähdyksellä: tarvitsee vain jättää huomiotta turvallisuusvarotoimet. Loppujen lopuksi välinpitämättömyys ja huolimattomuus tappavat useammin kuin terroristit.

Toinen kaasuräjähdys lyhyessä ajassa on herättänyt muun muassa Venäjän parlamentin alahuoneen duuman vaatimaan toimia.

Duumassa pantiin vireille lakihanke, että kaasua käyttäviin asuintaloihin pitäisi asentaa järjestelmä, joka ongelmatilanteissa sulkisi kaasuntulon automaattisesti.

Viranomaiset ovat aiemmin esittäneet, että taloihin pitäisi asentaa kaasuvaroittimet ja talouskaasuun lisättäisiin erityisaineita, jotta kaasu haisisi nykyistä voimakkaammin ja kaasuvuodot havaittaisiin ajoissa.

Esitysten toteuttaminen taas vaatii aikaa ja sellaisia resursseja, joita Venäjän köyhillä alueilla ei välttämättä ole.

Aiheesta aiemmin:

Etelä-Venäjän Rostovin alueella kaasuräjähdys asuintalossa: yksi kuoli, useita loukkaantui 14.1.2019

Henkiinjääneiden etsinnät päättyivät Venäjällä romahtaneen kerrostalon raunioilla – 39 kuoli, kuusi loukkaantui 3.1.2019

Venäjällä räjähtäneen kerrostalon raunioista löytynyt jo yli 30 kuollutta 2.1.2019

Vauva pelastettiin romahtaneen kerrostalon jäisistä raunioista Venäjällä – ehti olla hautautuneena romun alle 35 tuntia 1.1.2019

Kaasuräjähdys Venäjällä – Ainakin seitsemän kuolonuhria 31.12.2019

Aiheesta muualla:

Maxim Trudolyubov, The Moscow Times: Magnitogorsk Explosion Touches Russia’s Raw Spots (Op-ed) (siirryt toiseen palveluun) 14.1.2019

The New York Times: Russia High-Rise Collapse an Emblem of Hardships in the Hinterlands (siirryt toiseen palveluun) 5.1.2019