Hyppää sisältöön

Tuhannet marssivat Puolassa puukotetun Gdanskin pormestarin muistoksi

"Solidaarisuuden ja vapauden mies, eurooppalainen, hyvä ystäväni, on murhattu. Lepää rauhassa", kirjoitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Pidetyn pormestarin puukotus on tyrmistyttänyt koko maassa. Kuva: Jakub Kaczmarczyk / EPA

Puolassa tuhannet ihmiset marssivat maanantaina kunnioittaakseen puukotetun Gdanskin pormestarin Pawel Adamowiczin muistoa. 53-vuotiasta Adamowiczia puukotettiin hyväntekeväisyystilaisuudessa sunnuntaina, ja hän kuoli sairaalassa maanantaina.

Puukotuksesta epäilty 27-vuotias mies on poliisin hallussa.

Poliitikot yli puoluerajojen tuomitsivat hyökkäyksen. Sisäministeri Joachim Brudzinski luonnehti sitä "käsittämättömän raakalaismaisuuden teoksi". Pääministeri Mateusz Morawiecki puolestaan luonnehti tapahtumaa "valtavaksi tragediaksi" Puolalle, kertoo BBC.

Ihmiset toivat kynttilöitä menehtyneen Gdanskin pormestarin Pawel Adamowiczin muistoksi. Kuva: JAKUB KACZMARCZYK /EPA

Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi aikoneensa järjestää muiden poliitikkojen kanssa marssin väkivaltaa vastaan, mutta maanantaina hän sanoi muuttaneensa mielensä kunnioittaakseen pormestarin perheen toiveita.

– Tulimme yhdessä siihen johtopäätökseen, että viranomaisten järjestämiä marsseja ei tarvita nykytilanteessa. Jos kansalaiset haluavat järjestää spontaaneja marsseja, he voivat niitä järjestää, Duda sanoi.

Gdanskissa syntynyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk välitti kunnianosoituksensa Twitterissä. Hän kirjoitti, että "Pawel Adamowicz, Solidaarisuuden ja vapauden mies, eurooppalainen, hyvä ystäväni, on murhattu. Lepää rauhassa".

Puolan entinen presidentti ja Solildaarisuus-liikkeen perustaja Lech Walesa kirjoitti jäähyväissanansa niin ikään Twitterissä.

"Näkemiin Pawel, minä muistan sinut", hän sanoi.

Epäillyllä on rikosrekisteri

Puukotuksesta epäillään 27-vuotiasta miestä, jolla on rikosrekisteri. Poliisi uskoo hänen päässeen Adamowiczin luo näyttämällä jonkinlaista lehdistökorttia. Tutkinnassa on, miten mies oli sen saanut.

Poliisin tiedottajan mukaan mies on tehnyt pankkiryöstön ja hyökännyt poliisia vastaan. Hänen kerrotaan vapautuneen vankilasta viime vuoden loppupuolella.

Epäilty puukotti pormestaria useita kertoja. Veriteon jälkeen mies jäi lavalle ja huusi mikrofoniin, että Puolan aiempi hallitus oli vanginnut hänet ja kiduttanut häntä.

Aiemman hallituksen johdossa oli Kansalaisfoorumi-puolue, joka tuki Adamowiczin uudelleen valintaa pormestariksi. Adamowicz tunnettiin liberaaleista näkemyksistään. Hän myös vastusti nyt vallassa olevaa oikeistolaista Laki ja oikeus -puoluetta.