1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Espanja sulki siirtolaisia pelastaneen avustuslaivan satamaan Barcelonassa

Barcelonan satamahallinto arvioi järjestön rikkoneen kansainvälisiä sopimuksia, joiden mukaan merestä pelastetut on kuljetettava lähimpään turvalliseen satamaan.

Avustuslaiva Open Arms toi yli 300 siirtolaista maihin Algecirasin lähellä Andalusiassa 28. joulukuuta. Kuva: A. Carrasco Ragel / Epa

Välimerellä siirtolaisia auttava espanjalainen avustusjärjestö Proactiva Open Arms kertoo, että Espanjan viranomaiset ovat estäneet järjestön pelastustoiminnan jatkamisen toistaiseksi.

Viranomaiset eivät päästä järjestön avustuslaivaa lähtemään Barcelonan satamasta.

Barcelonan satamahallinnon antaman päätöksen mukaan järjestö on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, joiden mukaan merestä pelastetut on kuljetettava lähimpään turvalliseen satamaan.

Järjestön mukaan ongelma on, että esimerkiksi Italia ja Malta eivät päästä Libyan edustalla valvonta- ja pelastustöitä tekeviä avustusaluksia lainkaan satamiinsa.

Barcelonan satamahallinnon mukaan järjestön olisi pitänyt varmistaa saavansa pelastamansa ihmiset kuljetettua maihin mahdollisimman pikaisesti.

Satamahallinto kuvasi päätöksessään, kuinka eteläisellä Välimerellä valtiot eivät koordinoi pelastusoperaatioita riittävästi eri meripelastusalueilla. Meripelastusalueet eivät perustu valtioiden rajoihin vaan kansainvälisiin sopimuksiin.

Alus ei saa lupaa jatkaa pelastustoimintaansa ennen kuin asianosaisten meripelastusalueiden viranomaisten kanssa on päästy sopimukseen, satamahallinnon antamassa päätöksessä todetaan espanjalaisen El País -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Järjestö: "Vastuutonta ja julmaa"

Järjestön avustuslaiva Open Arms pelasti viimeksi joulun alla Välimerestä Libyan edustalla yli 300 siirtolaista. Espanja oli tuolloin ainoa maa, joka antoi laivalle luvan tuoda siirtolaiset maihin.

Espanjan viranomaiset ohjasivat laivan kaukaiseen Algecirasin satamaan Gibraltarin tuntumassa. Matka-aikaa kertyi useita vuorokausia.

Useat valtiot eivät vastanneet järjestön pyyntöihin päästä maihin. Italiassa järjestöä on aiemmin tutkittu avunannosta ihmissalakuljetukseen.

Barcelonan satamaviranomaisen mukaan laivalla ei ole lupaa kuljettaa merellä suurta määrää ihmisiä jopa yli viikon kestävillä matkoilla, kertoi El País. Näin tehtäessä vaarassa on niin aluksen, miehistön kuin pelastettujenkin turvallisuus, perusteluissa sanottiin.

Järjestö kertoi valittaneensa päätöksestä, jota se piti perusteettomana.

– On vastuutonta ja julmaa, että meitä estetään pelastamasta ihmishenkiä, järjestön perustaja Óscar Camps tviittasi maanantaina.

– Kaikki laivan tarkastukset ja lupapaperit ovat kunnossa, hän sanoi.

Useat EU-maat ovat rajoittaneet avustuslaivojen toimintaa. Italia ja EU tukevat Libyan rannikkovartiostoa siirtolaisuuden hillitsemiseksi.

Libyasta Maltalle ja Italiaan, Välimeren yli, kulkeva reitti on tällä hetkellä maailman vaarallisin siirtolaisten reitti. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2018 Välimereä ylittäessä kuoli tai katosi yli 2 200 ihmistä.

Lue myös:

Vastasyntynyt Sam-vauva ja yli 300 muuta pelastettiin Välimereltä, mutta heitä ei haluttu päästää maihin: "Ilman apuamme vauva tuskin olisi selvinnyt" – kuvareportaasi