Hallitus ja eduskuntaryhmät pohtivat keinoja seksuaalirikosten torjumiseksi

Muun muassa alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosrangaistusten kiristämistä koskevaa lakihanketta voidaan kiirehtiä, sanoo keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

seksuaalirikokset
Eduskuntatalo
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hallitus kokoontuu tänään tekemään tilannekatsausta ulkomaalaisten epäillyistä seksuaalirikoksista Oulussa ja Helsingissä.

Hallitus myös pohtii keinoja vastaavien tapausten torjumiseksi sisäministeriön laatiman toimenpideohjelman pohjalta. Ministeriössä on esimerkiksi puntaroitu kansalaisuuden myöntämiskriteerejä ja maahantulojärjestelmän toimintaa kokonaisuudessaan.

Myös eduskuntaryhmät kokoontuvat iltapäivällä keskustelemaan keinoista, joilla lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia voitaisiin torjua. Ryhmät on kutsunut koolle suurimman eduskuntaryhmän eli keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Hänen mielestään eduskunnassa jo olevia, asiaa koskevia lakihankkeita voidaan kiirehtiä ja niihin voidaan tehdä tarvittavia muutoksia. Sen sijaan realismia ei Kaikkosen mielestä ole, että eduskuntaan tulisi enää ennen vaaleja laaja, uusi paketti. Eduskunnan on määrä jäädä vaalitauolle 15. maaliskuuta.

Kyseiset jo sisällä olevat hankkeet ovat alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämistä koskeva laki, joka on parhaillaan lakivaliokunnassa, sekä kansalaisuuden menettämistä koskeva laki, josta valmistellaan mietintö perustuslakivaliokunnassa.

– Tarvittaessa niihin voidaan tehdä vielä muutoksia valiokuntavaiheessa, Kaikkonen sanoi.

Hänen mukaansa tavoite on saavuttaa laaja yhteisymmärrys eduskunnassa siitä, että lait viedään ruuhkasta huolimatta vielä tällä vaalikaudella läpi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vie hallituksen viestin eduskuntaryhmien kokoukseen iltapäivällä, ja Kaikkosen mukaan sen jälkeen katsotaan, mitä eduskunta voi vielä sen pohjalta asioille tehdä.

– Nämä lainsäädäntöhankkeet tässä päällimmäisiä kuitenkin ovat.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) listasi viime viikolla toimenpide-ehdotuksia, joihin kuuluvat muun muassa lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusten koventaminen sekä se, että törkeisiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistynyt voisi menettää kansalaisuutensa.

Aiheesta lisää:

Analyysi: Kun turvaa hakeneet lisäävät turvattomuutta – eduskunta kiristämässä seksirikosten rangaistusasteikkoa ja ulkomaalaispolitiikkaa