Hyppää sisältöön

Järjestö: Tšetšenia aloitti uudet homovainot – kaksi pidätettyä kidutettu hengiltä

Presidentti Ramzan Kadyrov on todennut, ettei Tšetšeniassa ole homoja lainkaan. 

Ramzan Kadyrov Kuva: Zubair Bairakov / AOP

Tšetšeniassa viranomaiset ovat pidättäneet joulukuusta lähtien noin 40 homoseksuaalia, joista kaksi on kidutettu hengiltä, kertoo venäläinen LGBT-verkosto. Pidätettyjen joukossa on naisia ja miehiä.

Verkoston mukaan pidätykset alkoivat sen jälkeen, kun Tšetšenian poliisi pidätti yhteisöpalvelu Vkontaktessa toimineen seksuaalivähemmistöryhmän ylläpitäjän. Ilmeisesti häneltä saatiin yhteistietoja, jotka ovat johtaneet viimeaikaisiin pidätyksiin.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Vkontaktessa on julkaistu nyt viestejä, joissa seksuaalivähemmistöjen edustajia kehotetaan pakenemaan Tšetšeniasta niin pian kuin mahdollista.

Aktivistit uskovat, että nyt pidätettyjä henkilöitä on viety vankilaan Argunin kaupunkiin, joka sijaitsee 20 kilometriä pääkaupungista Groznyistä itään.

Moskovasta käsin toimivan LGBT-verkoston johtaja Igor Kotšetkov sanoo, että poliisi on lisäksi ryhtynyt takavarikoimaan kiinni ottamiensa henkilöiden matkustusasiakirjoja, jotta nämä eivät pääsisi pakenemaan Tšetšeniasta.

Viimeksi Tšetšenian homovainot nousivat kansainvälisiin otsikoihin vuonna 2017, kun aktivistit kertoivat, että poliisi oli koonnut yli sata ihmistä pidätyskeskuksiin.

Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov on toistuvasti kiistänyt ihmisoikeusrikkomukset seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Presidentti on perustellut tätä muun muassa sillä, ettei Tšetšeniassa ole homoja lainkaan.

Aiheesta lisää:

Chechnya LGBT: Dozens 'detained in new gay purge' (siirryt toiseen palveluun)