1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Perheväkivaltaa Kanadaan paennut saudinainen ensimmäisissä haastatteluissa: "Tuntuu, kuin olisin syntynyt uudelleen" – katso video

18-vuotiaan Rahaf Mohammed al-Qununin pakomatka Thaimaahan ja lopulta Kanadaan sai paljon kansainvälistä huomiota viime viikolla.

 Kanadaan paennut saudinainen kertoo tilanteestaan
Kanadaan paennut saudinainen kertoo tilanteestaan

Perheväkivaltaa paennut saudiarabialainen Rahaf Mohammed al-Qunun kertoo olleensa helpottunut, kun hän astui lauantaina Kanadan maaperälle.

– Tuntui vapaalta ja tuntui, kuin olisin syntynyt uudelleen, al-Qunun kertoi australialaiselle ABC-televisiokanavalle.

18-vuotiaan naisen pakomatka Thaimaan kautta Kanadaan sai paljon kansainvälistä huomiota viime viikolla. Nyt hän on kertonut kokemuksistaan ABC:lle ja kanadalaiselle CBC-televisiokanavalle.

Al-Qunun sanoi, ettei ole täysin turvassa edes Kanadassa, vaikka maa myönsi hänelle turvapaikan viime viikolla.

– Kaikki tietävät nyt kuka olen, ja monet ihmiset vihaavat minua, sekä perheeni että monet saudiarabialaiset, al-Qunun sanoi CBC:lle.

"Äiti ja veli hakkasivat"

Al-Qununin pakeni perhettään lentämällä Kuwaitista Thaimaahan, josta hänen oli tarkoitus jatkaa matkaansa Australiaan anomaan turvapaikkaa. Al-Qununin mukaan hänen perheensä uhkasi tapaa hänet.

Thaimaa ei kuitenkaan päästänyt häntä lentokentältä ja aikoi palauttaa hänet takaisin Kuwaitiin. Lopulta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR myönsi hänelle pakolaisaseman.

Turvapaikan al-Qunun sai Kanadasta. Kun Al-Qunun saapui Kanadaan lauantaina, häntä oli vastassa ulkoministeri Chrystia Freeland.

Al-Quninin mukaan erityisesti hänen äitinsä ja veljensä käyttäytyivät väkivaltaisesti.

– He hakkasivat minua, ja oli fyysistä väkivaltaa. Joskus vuodin verta, al-Qunun kertoi.

Perhe on kiistänyt väkivallan, mutta on ilmoittanut katkaisseensa välit al-Qununiin.

"Saudinaisia kohdellaan kuin orjia"

Al-Qunun arvosteli haastatteluissa myös kovin sanoin Saudi-Arabian lainsäädäntöä, joka asettaa naiset poikkeuksellisen huonoon asemaan. Jokaisella naisella on oltava miespuolinen huoltaja, joka tekee tärkeimmät päätökset hänen puolestaan.

– Saudinaisia kohdellaan kuin orjia. Emme voi päättää itse avioliitoista, opiskelusta tai työskentelystä, al-Qunun sanoi CBC:lle.

Tapaus on kiristänyt entisestään Kanadan ja Saudi-Arabian suhteita. Kanada vaati jo viime vuonna Saudi-Arabian pidättämien aktivistien vapauttamista, ja Saudi-Arabia on jäädyttänyt uudet kauppahankkeet maiden välillä.

Nyt Rahaf Mohammed al-Qunun aikoo opiskella ja työskennellä.

– Aion kokeilla asioita, joita en ole kokeillut. Aion oppia asioita, joita en ole oppinut, al-Qunun sanoi CBC:lle.

– Haluan työn ja normaalin elämän.

Keskustelu on suljettu ja kommentit poistettu klo 13, keskustelusääntöjen rikkomisen takia.

Lue myös:

"Uusi hyvin rohkea kanadalainen" – Perheväkivaltaa paennut saudinainen saapui Kanadaan

AFP paenneen sauditytön tapauksesta: Saudilähettiläs torui thaiviranomaisia – “Olisitte ottaneet hänen kännykkänsä”

18-vuotias saudinainen pakeni perhettään Bangkokin lentokentälle, mutta Thaimaa uhkaa karkottaa hänet takaisin kotiin – "Olen sataprosenttisen varma, että he tappavat minut"