Tornionjoen lohen omistusoikeuskysymyksen ratkaisuun kolme väylää – neuvottelut, oikeusjuttu ja poliittinen vaikuttaminen

Valtion ja tornionjokivartisten yhteisestä neuvottelukunnasta päätettiin lähes vuosi sitten, mutta se ei ole kokoontunut kertaakaan.

Tornionjoki
Tornionjoki
Jenni Mehtonen / Yle

Tornionjokivartiset ovat valmiita hakemaan ratkaisua oikeusteitse lohen omistusoikeuskiistaan. Tornionjoen kalastusalue päätti maanantaina kokouksessaan Ylitorniolla aloittaa valtiota vastaan nostettavan kanteen valmistelun.

– Osakaskunnat päättävät myöhemmin, lähdetäänkö oikeuksia peräämään oikeusteitse, sanoo Tornionjoen kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari.

Neuvottelut paras vaihtoehto

Pelttarin mukaan ensisijaisena toiveena on edelleen, että ratkaisu löytyy neuvottelemalla.

Kalastusalue vaatii, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kutsuu koolle neuvottelukunnan, jonka perustamisesta päätettiin jo viime keväänä.

– Viime maaliskuussa käydyssä neuvottelussa ministeri Jari Leppä lupasi perustaa neuvottelukunnan valtion ja jokivarren ihmisten välille tämän kysymyksen selvittämiseksi. Nyt on kulunut kymmenen kuukautta eikä neuvottelukuntaa ole kutsuttu koolle kertaakaan, sanoo Pelttari.

Lohikysymys hallitusohjelmaan

– Me (kalastuskunta) haluamme, että neuvottelukunta kutsutaan koolle vielä tämän vaalikauden aikana, jotta työ saadaan alulle ja neuvotteluyhteys aikaan, lisää Pelttari.

Tornionjoen kalastusalue pyrkii hakemaan ratkaisua myös poliittista väylää pitkin.

– Haluamme lohen omistusoikeuskysymyksen mainintana mukaan seuraavaan hallitusohjelmaan, riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa mukana, sanoo Pelttari.