Itä-Suomessa yli 200 nuorten seksuaalista hyväksikäyttötapausta kahden viime vuoden aikana

Noin kymmenen prosenttia tapauksista on ulkomaalaisten tekemiä.

seksuaalirikokset
Poliisiauto Oulussa.
Poliisi partioi Oulussa sunnuntaina.Timo Heikkala / Lehtikuva

Ulkomaalaisten tekijöiden lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset Oulussa ja Helsingissä ovat herättäneet keskustelua myös Itä-Suomen vastaanottokeskuksissa.

Siilinjärven Tarinan vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että asukkaat ovat nostaneet Oulun tapahtumat esille ja ovat huolissaan siitä, että tapahtumat leimaavat kaikki turvapaikanhakijat. Tarinan asukkaissa on yli 20 perhettä.

Myös nuorisotyöntekijät kuuntelevat herkällä korvalla nuorten ajatuksia Oulussa ja Helsingissä ilmenneisiin tapauksiin liittyen. Siilinjärven Nuorisotalo Semppiksestä kerrotaan, ettei aikuisten korviin ole kantautunut mitään hälyttävää eivätkä nuoret ole itse ottaneet uutisoituja tapauksia puheeksi.

Poliisin tietoon tuli Itä-Suomessa vuonna viime ja toissa vuonna kaikkiaan 210 lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapausta. Niistä 88 tapahtui vuonna 2017 ja 122 vuonna 2018.

Ulkomaalaisten osuus näistä tapauksista oli vuonna 2017 runsaat 14 prosenttia ja vuonna 2018 runsaat neljä prosenttia.

Näistä 210 tapauksesta laskettuna ulkomaalaisten osuus on lähes 20 tapausta ja loput noin 190 on suomalaisten tekemiä lasten seksuaalisen hyväksikäytön rikoksia.