Nokian säästöohjelma iskee myös Suomeen – vaarassa 350 työpaikkaa

Suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian toimipaikkoja Suomessa lukuun ottamatta Oulun tehdasta.

Nokia Oyj
Nokian logo
Nokian mukaan kulukuuri etenee myös muissa maissa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Teknologiayhtiö Nokia aloittaa yt-neuvottelut Suomessa. Yhtiö arvioi niiden johtavan noin 350 työpaikan katoamiseen vuonna 2019.

Suunnitelmat koskevat kaikkia muita Suomen-toimipaikkoja paitsi Oulun tehdasta.

Nokia työllistää Suomessa tätä nykyä noin 6 000 ihmistä, joista noin puolet työskentelee Espoossa ja Helsingissä.

– Jatkuva kustannusten seuranta on elintärkeää toimialallamme ja suunnitellut muutostoimenpiteet ovat välttämättömiä Nokian pitkän aikavälin kilpailukyvyn turvaamiseksi. Tällaiset päätökset eivät ole helppoja ja teemme parhaamme tukeaksemme henkilöstöämme muutosprosessin aikana, sanoi Nokian maajohtaja Tommi Uitto tiedotteessa.

Nokia kertoi säästöohjelmasta julkisuuteen viime lokakuussa.

Uitto sanoo Ylelle puhelinhaastattelussa, että työpaikkoja vähennetään erityisesti vanhojen tuotteiden tuotekehityksestä sekä tukitoiminnoista.

Leikkaukset osuvat käytännössä esimerkiksi talous-, henkilöstö- ja tietohallinnossa sekä kiinteistöpuolella työskenteleviin ihmisiin.

Koviten säästöohjelma kohdistuu Espooseen, joka on Nokia suurin yksikkö Suomessa.

Säästöohjelmalla Nokia haluaa leikata kulujaan maailmanlaajuisesti 700 miljoonalla eurolla vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tavoitteena on parantaa yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Euroopasta katoaa jopa 2 000 työpaikkaa?

Säästöohjelma käynnistyy samanaikaisesti myös muualla Euroopassa. Uiton mukaan Euroopasta on tarkoitus vähentää enimmillään 2 000 työpaikkaa.

Aikanaan Nokian suomalaistyöntekijöissä herätti närää, että Nokia sitoutui Alcatel-Lucent-kaupan jälkeen suojaamaan määräajaksi ranskalaisia työpaikkoja.

Nyt aloitettu säästöohjelma koskee Uiton mukaan myös Ranskaa.

– Ranskassa on tiettyjä sitoumuksia, mutta nyt suunnitellut leikkaukset kohdistuvat myös Ranskaan. Ranskassa (leikattavien työpaikkojen) määrä on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti isompi kuin muun muassa Suomessa, Uitto sanoo.

Nokian mukaan kulukuuri etenee myös Euroopan ulkopuolella. Aikataulut ja toimenpiteet vaihtelevat paikallisen lainsäädännön ja käytäntöjen mukaisesti.

Maailmanlaajuisesti vähennettävien työpaikkojen määrää yhtiö ei vielä kerro. Nokia työllistää globaalisti noin 100 000 ihmistä.

Kilpailu 5G-verkoista kiristyy

Kannattavuuden parantamisen ohella Nokia pyrkii virittämään koneensa täyteen iskuun, kun verkkoyhtiöt käyvät kisaan uuden sukupolven 5G-verkkojen toimituksista.

Nokian pahimmat kilpailijat verkkoliiketoiminnassa ovat ruotsalainen Ericsson ja kiinalainen Huawei.

Viime vuodet ovat olleet vaikeita verkkolaitevalmistejille, kun 4G-verkot on pitkälti rakennettu, eivätkä teleoperaattorit ole intoutuneet vielä investoimaan 5G-verkkoihin.

Uiton mukaan kauppoja 5G-verkoista tehdään tällä haavaa eniten Yhdysvalloissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

– Nyt puhutaan toiminnan tehostamisesta ja kokonaiskulurakenteen kilpailukyvystä, ei niinkään hintakilpailukyvystä. Mihinkään hintakilpailuun ei ole sinänsä tarkoitus lähteä.

Suomen yt-neuvottelujen lopputulos on selvillä aikaisintaan noin kuuden viikon kuluttua.

Lue myös:

Nokia tavoittelee satojen miljoonien säästöjä, liiketulos notkahti

Nokian jättimäinen säästöohjelma vie läjän työpaikkoja, mutta mistä nyt säästetään? Luottamushenkilö: "Heikennys suomalaisen asiantuntijuuden kilpailukykyyn"