Turun kouluissa keskustellaan Oulun ja Helsingin hyväksikäyttötapauksista nuorten kanssa

Turun kaupunki lähettää ohjeistuksen henkilökunnalleen, miten hyväksikäytöstä keskustellaan nuorten kanssa.

seksuaalirikokset
Oppilas matematiikan tunnilla.
Yle

Turun oppilaitoksissa aiotaan keskustella tulevina päivinä Suomea järkyttäneistä lasten seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista Oulussa ja Helsingissä.

Turun sivistystoimenjohtaja Timo Jalonen on lähettänyt aiheeseen liityen tiedotteen koululaisten ja huoltajien viestipalvelu Wilmassa.

– Taustalla on parhaillaan käynnissä oleva laaja julkinen keskustelu Oulun ja Helsingin hyväksikäyttötapauksista. Katsoimme, että keskusteluun on syytä osallistua. Turussa ei sinällään tällä hetkellä ole vastaavaa tiedossa.

Viestin on saanut noin 30 000 henkilöä.

– Viestin tavoittavuus on hyvä. Kun se viesti tulee sinne omaan laitteeseen, niin asia koetaan henkilökohtaiseksi. Alakoulujen oppilaille ei lähetetty henkilökohtaista viestiä, koska aloin pohtia, että asia on turhan rankka nuorille lapsille. Heidän huoltajilleen tämä viesti lähetettiin.

Jalonen korostaa, että keskusteluja käydään kouluissa oppilaiden kanssa heidän ikätasoonsa suhteutetulla tavalla.

Opiskelijajärjestöille lähetetty myös toive

Hän kertoo, että kaupunki ohjeistaa oppilaitoksia, nuorisotyöntekijöitä ja muuta kaupungin henkilökuntaa asiaan liittyen.

– Olemme noudattaneet Opetushallituksen valtakunnallista ohjeistusta. Tämä ohjeistus on toimitettu kaikkiin oppilaitoksiin eilen.

Lisäksi Timonen on esittänyt eilen toiveen muun muassa yläkoulujen, lukioiden ja ammattioppilaitosten oppilas- ja opiskelijajärjestöille, että oppilaat pohtivat yhdessä miten tekoja pystyisi myös estämään.

– Tarkoitus on, että nuoret kävisivät keskenään keskusteluja siitä, miten sosiaalisen median kanssa pitää toimia. Miten pitää toimia ja miten pitää suhtautua, kun Instagramista, WhatsAppista, SnapChatista tai muissa viestipalveluista tulee epämiellyttäviä viestejä. Prosessi alkaa valitettavasti aika usein sillä, että kysytään henkilön ikää, sitten alastonkuvia ja sitten ehdotetaan sukupuolista kanssakäymistä, Jalonen sanoo.

Jalonen tuomitsee teot jyrkästi. Hän korostaa, että aikuisten on puututtava havaitsemiinsa hyväksikäyttöihiin ja myös opastettava lapsia hyväksikäytön tunnistamisessa. Lisäksi lapsia ja nuoria on opetettava tunnistamaan sosiaalisen median vaarat ilman, että asialla pelotellaan.

Lue lisää:

Hallitus ja eduskuntaryhmät pohtivat keinoja seksuaalirikosten torjumiseksi

Seksuaalirikokset kuohuttavat Suomea, poliisiylijohtaja: Verkkoläsnäoloon tarvitaan lisää rahaa