Raiskauslait remonttiin: Sukupuoliyhteys lapsen kanssa halutaan muuttaa raiskaukseksi

Sukupuoliyhteys vastoin toisen tahtoa ja suostumusta muuttuisi rangaistavaksi. Uhrin avuton tila olisi otettava nykyistä paremmin huomioon.

Raiskauslaki
masentunut nuori ikkunan edessä
AOP

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) asettaa työryhmän raiskauslainsäädännön uudistamiseksi.

Työryhmän tehtävä on rukata lakeja niin, että sukupuoliyhteys vastoin toisen tahtoa ja suostumusta on tulevaisuudessa rangaistavaa.

Lisäksi valmisteilla on lakimuutos, joilla sukupuoliyhteys nuoren lapsen kanssa säädetään rangaistavaksi raiskausrikoksena. Nykyään sukupuoliyhteydestä lapsen kanssa rangaistaan vain törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Lakimuutosten valmistelua on tehty viime kesästä, kertoo oikeusministeriön tiedote. Työ alkaa helmikuun alussa, ja hallituksen esitys tulee vasta seuraavan eduskunnan käsittelyyn.

Hanke on myös niin sanottua suostumusperusteisesta raiskaussäännöksestä tehtyä kansalaisaloitetta laajempi.

Eduskunnan käsittelyssä on jo tällä hetkellä hallituksen esitys, jossa halutaan säätää lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista kovemmat rangaistukset.

Rikoslakiin on tarkoitus lisätä säännös törkeästä lapsenraiskauksesta. Myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistuksia on tarkoitus ankaroittaa.

Häkkänen: Oulun tapaukset hävyttömiä

Oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo, että hän on ollut varovainen kommentoimaan Oulussa ilmenneitä useilta epäiltyjä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

– Oulu on saanut itseni surumielelle, koska kyseessä on hädänalaisten ihmisten auttamisjärjestelmä ja tätä järjestelmää käytetään väärin.

– Ihan kuin vieraana tulisit toisen kotiin ja teet siellä rikoksia. Ei voisi hävyttömämpiä rikoksia ollakaan.

Oulun tapaukset ovat Häkkäsen mielestä järkyttävän kuuloisia, mutta hänen mukaansa pitää luottaa siihen, että rikosvastuu toteutuu tehokkaasti.

Häkkänen sanoo, viime aikojen kuohuttavista tapautumista huolimatta on syytä harkita lakimuutoksia perusteellisesti kokonaisuutena.

– Ei niin, että luetaan somesta kuohuttavia otsikoita ja päätetään tehdä pykälämuutoksia.

Häkkäsen mielestä tilkkutäkkimäiset, kiireellä tehdyt yksittäiset muutokset eivät ole perusteltuja. Osa julkisuudessa olleista esityksistä voisi hänen mukaansa jopa johtaa rangaistusasteikon laskuun lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa.

Häkkänen kertoi lakiuudistuksista ja otti kantaa Oulun tapahtumiin tiistaina oikeusministeriön järjestämässä Rikos ja rangaistus -tilaisuudessa Vantaan vankilassa.

Juttua täydennetty oikeusministeri Antti Häkkäsen kommenteilla klo 12.12.