1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni pakoilee maksuhäiriömerkintää kuittaamalla vanhat velat uusilla, kunnes korttitalo kaatuu – kerro, miten sinä selvisit velkakierteestä

Nuorten parissa kulutusluotoista ja muista pienistä lainoista kertyy jo lähes puolet kaikesta velkataakasta. Muutos on ollut nopea.

ylivelkaantuminen
kuitteja läppärin vieressä
AOP

Yhä suurempi osa nuorten veloista tulee jostakin muualta kuin asunnosta ja opiskelusta. Velkakierteessä olevia auttavasta Takuusäätiöstä kerrotaan, että nyt näkyy ilmiö, jossa vanhoja luottoja maksetaan hakemalla uusia luottoja eri paikasta.

– Maksetaan laskurästejä tai aikaisempia velkoja uudella velalla pois niin, ettei tule maksuhäiriömerkintää. Sillä tavalla pystyy keinottelemaan aika pitkälle. Ilmiö näkyy jatkuvasti kaikissa ikäryhmissä, myös nuorissa, Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoo.

Yritys- ja luottotietoja toimittavan Asiakastiedon mukaan kuluttajille rekisteröitiin viime vuonna yhteensä noin 1,6 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää (siirryt toiseen palveluun), mikä on hieman vähemmän kuin vuotta aiemmin. Mattilan mukaan maksuhäiriömerkinnät ja velkomistuomiot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta nyt, kun velkojen maksaminen velalla on yleistynyt.

Varsinkin alle 25-vuotiaissa velkataakkaa kerryttävät kulutusluotot ja muut pienemmät lainat. Viime vuonna julkaistun (siirryt toiseen palveluun) Tilastokeskuksen velkaantumistilaston perusteella ikäryhmän veloista jo yli 40 prosenttia tuli muualta kuin asunto- ja opintolainoista. Samaan aikaan kun asuntovelat ovat pienentyneet, muiden luottojen summa on yli kaksinkertaistunut.

Takuusäätiön Mattilan mukaan moni heidän asiakkaansa kertoo, että velkaantumisen kierre on alkanut jo varhain. Kun nuori muuttaa omilleen, asumisen ja elämisen kalleus voi yllättää. Ja kun tulot ovat pienet ja epävarmat, nuori ei välttämättä tiedä, miten hän aikoo maksaa velat takaisin pitkällä aikavälillä.

– On ihan tavallista hankkia esimerkiksi uusi puhelin osamaksulla, vaikka vanhaa puhelinta ei ole maksettu loppuun. Sen tyyliset maksut tuntuvat pieniltä, kun niihin suostuu, mutta kun niitä alkaa kertyä, jossakin vaiheessa tulee vaikeuksia maksaa.

Kerro, miten sinä jouduit velkakierteeseen – ja miten pääsit siitä irti. Voit ottaa yhteyttä tämän jutun toimittajaan: veli-pekka.hamalainen@yle.fi.

Lue myös: Selvitys: Suomeen positiivinen luottorekisteri – Oikeusministeri: Tarvitsemme paremmat keinot ylivelkaantumisen estämiseksi

Lue seuraavaksi