1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Utsjoki

Utsjoen kunta rakennuttaa kolme uutta koulua – Karigasniemeläiset joutuivat pettymään aikatauluun

Tuntien keskustelun päätteeksi kunnanvaltuusto nuiji maanantaina iltapäivällä pöytään noin kymmenen miljoonan euron investoinnit.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Utsjoen valtuusto päätti maanantaina rakennuttaa kuntaan kolme uutta koulua Utsjoen kirkonkylään, Karigasniemelle ja Nuorgamiin sekä niiden lisäksi vielä uuden päiväkodin Karigasniemelle. Kunta joutuu uusimaan kaikki koulukiinteistöt muun muassa sisäilmaongelmien vuoksi. Ongelmia ovat aiheuttaneet niin vanhanaikaiset ilmastoinnit kuin muutkin sisäilmaongelmat.

Valtuusto päätti asiasta kuluvan vuoden budjetin ja vuosien 2020–2021 investointisuunnitelman käsittelyn yhteydessä. Kunnan käyttötalous on hyvässä tasapainossa, mutta investoinnit vaativat lisävelanottoa. Värikkään, noin 4,5 tuntisen keskustelun jälkeen kunnanhallituksen ehdotus koulujen rakentamisesta voitti valtuustossa äänin 8–7. Päätös tarkoittaa noin 10 miljoonan euron investointia.

Utsjoen kirkonkylän koulukeskuksen uusien osien rakennustyöt alkavat jo tänä keväänä. Utsjoella alakoululaiset käyvät tällä hetkellä koulua väistötiloissa pitkin kylää tai jopa naapurimaassa Norjassa. Yläaste ja lukio kuitenkin toimivat vanhassa koulukeskuksessa, mikä on rakennettu 70-luvulla. Rakennuksessa on jo pidemmän aikaa havaittu sisäilmaongelmia, muun muassa kuitulaskeumaa. Rahaa Utsjoen koulukeskuksen uudistustöille on varattu 5,4 miljoonaa euroa.

Utsjoen kylän koulukeskus nykyisellään. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Karigasniemeläiset joutuivat pettymään aikatauluun

Karigasniemen kylän uuden koulun suunnittelutyöt toteutetaan tänä vuonna ja varsinainen rakentaminen alkaa ensi vuonna. Kouluun investoidaan 2,2 miljoonaa euroa.

Karigasniemen koulun tilanne on kuitenkin akuutti, kun joululoman jälkeen oppilaat ovat sisäilmaongelmien vuoksi oirehtineet koulussa enemmän ja voimakkaammin kuin aikaisemmin.

Karigasniemen koululaiset seurasivat valtuuston kokousta kunnantalolla ja joutuivatkin pettymään, kun rakennusaikataulua ei kiirehditty valtuuston jäsenen Anni Koiviston ehdotuksen mukaan. Koivisto ehdotti aikataulun kiristämistä vuodella siten, että uuden koulun rakennustyöt olisivat alkaneet jo tänä vuonna. Hänen ehdotuksensa kuitenkin hävisi kunnanhallituksen ehdotusta vastaan, jonka vuoksi rakentaminen alkaa vasta ensi vuonna.

Sekä apulaisrehtori, opettaja että oppilas olisivat toivoneet nopeampaa aikataulua uusille tiloille.

– Tilanne on valitettava. On erittäin ikävää nähdä, kun ihmiset sairastavat koulussa, niin lapset kuin aikuiset, sanoo apulaisrehtori Pirjo Länsman-Kiimalainen.

– Aikaistaminen olisi ollut tärkeää, ja se olisi ollut ainoa vaihtoehto tässä tilanteessa, joka koulussamme on tällä hetkellä, sanoo opettaja Laura-Maija Niittyvuopio.

Karigasniemen koulun apulaisrehtori Pirjo Länsman-Kiimalainen ja opettaja Laura-Maija Niittyvuopio ovat huolissaan nykyisen koulukiinteistön kunnosta. Kuva: Kaisa Aikio / Yle

– Se olisi ollut todella hyvä asia tulevaisuuden kannalta, pohtii myös oppilas Biret-Ingá Pieski seuratessaan valtuuston kokousta.

Tässä tilanteessa Karigasniemen koululle joudutaankin kiireellisesti etsimään väistötilat.

Valtuusto päätti kuitenkin yksimielisesti, että Karigasniemen päiväkodin rakentamistyöt aloitetaan jo tänä vuonna. Uuden päiväkodin rakentaminen maksaa 600 000 euroa.

Viimeisenä isona investointina kunnan listalla on Nuorgamin kylän monitoimitalo-koulun suunnittelu ja rakentaminen vuosina 2020–2021. Nuorgamin investoinnit maksavat 1,6 miljoonaa euroa.