Lappeenrannan jäähallin katto kolattu jo useita kertoja

Vaikka lunta on satanut paljon, ei Lappeenrannan jäähallin katon lumikuorma ole vielä kertaakaan tänä talvena yltänyt hälyttävälle tasolle.

jäähallit
Lappeenrannan jäähalli Kisapuistossa.
Tiistaina jäähallin katto oli lähes lumeton, koska lumet oli poistettu kolaamalla edellisenä päivänä.Yle

Lappeenrannan jäähallin katolle kertynyttä lunta on jouduttu kolaamaan jo muutaman talven ajan. Hallin kattorakenne ei täytä nykypäivän vaatimuksia, minkä takia rakenteen kestävyyttä tarkkaillaan päivittäin.

Jäähallin kattoon on asennettu toistakymmentä anturia, jotka mittaavat kattotuolien eli kattoristikoiden kuormaa. Jos katolle kertyy painoa, antavat anturit tiedon, minkä verran rakenteet ovat painuneet.

– Jos kattotuolin rakenne painuu 30 millimetriä, järjestelmä hälyyttää ja lumet on poistettava. Jos painumaa on 57 millimetriä, halli pitää tyhjentää ihmisistä, kertoo kunnossapitotyönjohtaja Jarmo Tynkkynen Lappeenrannan kaupungilta.

Tänä talvena urakoitsija on kolannut hallin katolta lumia jo muutaman kerran, ja rakenteiden painuma on ollut suurimmillaan 15 millimetriä. Vielä ollaan siis melko kaukana kolaamisen pakollisesta ohjearvosta 30 millimetristä.

– Me seuraamme rakenteiden antureiden lukemia joka päivä. Sen lisäksi urakoitsija tekee omia mittauksiaan katolla, lisää Tynkkynen.

Uutta jäähallia odotellessa

Lappeenrannan jäähallin kattorakenteissa havaittiin ongelmia vuonna 2016. Hallille asetettiin katolle kertyvän lumen poistomääräys sekä erilaisten tapahtumien tuli- ja räjähdetehosteiden käyttökielto.

Lappeenrannan jäähallin kattorakennetta.
Lappeenrannan jäähallin kattorakenteessa on toistakymmentä rakenteen kesätävyyttä vahtivaa anturia.Yle/Ville Toijonen

Vuonna 2017 kaupungin jäähallityöryhmä alkoi selvittää toden teolla hallin kuntoa ja mahdollisuuksia. Parhaillaan kaupungin palkkaama suunnitteluyhtiö selvittää, miten kaavaillun monitoimijäähallin ja sisäliikuntahallin rahoitus saadaan ratkaistua.