Törkeitä kirjanpitorikoksia ja liiketoimintakiellon rikkomista – Poliisi epäilee Vantaan tytäryhtiöiden vastuuhenkilöitä rikoksista

Poliisi epäilee, että useat Kehäyhtiöiden toiminnassa mukana olleet vastuuhenkilöt ovat syyllistyneet muun muassa törkeisiin kirjanpitorikoksiin sekä liiketoimintakiellon rikkomisiin.

talousrikokset
Vaakuna Vantaan kaupungintalon seinässä.
Molempiin virkoihin oli jonkin verran hakijoita, jotka eivät täyttäneet kelpoisuusvaatimuksia.Yle

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinta on saanut valmiiksi esitutkinnan Vantaan kaupungin tytäryhtiöiden vastuuhenkilöihin kohdistuneessa rikostutkinnassa. Esitutkinnan perusteella useita henkilöitä epäillään luottamusaseman väärinkäytöistä, törkeistä kirjanpitorikoksista sekä liiketoimintakiellon rikkomisista.

Rikostutkinta sai alkunsa jo vuonna 2015, kun Vantaan kaupungin sisäinen tarkastus teki tutkintapyynnön niin sanottujen Kehäyhtiöiden eli Kiinteistö Oy Itäkehän, Kiinteistö Oy Kehäportin ja Kiinteistö Oy Kehäsuoran vastuuhenkilöiden epäillyistä väärinkäytöksistä.

Rikosepäilyt sijoittuvat vuosille 1996–2015. Sisäinen tarkastus laati yhtiöihin liittyvät tarkastusraportit silloisen kaupunginjohtajan, Kari Nenosen, toimeksiannon perusteella.

– Luottamusaseman väärinkäyttöepäilyt perustuvat velvoittavien ohjeistusten sekä hankintalain rikkomiseen, perusteettomiin tulonsiirtoihin yhtiöiden välillä ja näiden johdosta aiheutuneiden vahinkojen tai vahingon vaaran aiheuttamiseen, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Hans Pirttilä kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen kommentoi tapausta niukkasanaisesti, sillä sekä kaupungin tarkastusraportit että poliisin esitutkinta-aineisto ovat salassa pidettäviä.

– On poikkeuksellista, että kaupunki joutuu tekemään oman tytäryhtiönsä hallintoon kuuluvista henkilöistä rikostutkintapyynnön. Luonnollisesti tästä tulee negatiivista palautetta, Lipponen toteaa.

Kirjanpitoihin liitetty vääriä ja harhaanjohtavia tietoja

Rikoskomisario Hans Pirttilän mukaan törkeät kirjanpitorikosepäilyt perustuvat yhtiöiden välisiin perusteettomiin tulonsiirtoihin.

– Yhtiöiden kirjanpitoihin on liitetty vääriä ja harhaanjohtavia tietoja, jotka ovat vaikeuttaneet oikean ja riittävän kuvan saamista yhtiön toiminnan tuloksista ja taloudellisista asemista, Pirttilä sanoo tiedotteessa.

Liiketoimintakiellon rikkomisesta epäillään kolmea henkilöä. Yksi heistä on määrätty liiketoimintakieltoon vuonna 2013.

Kehäyhtiöt ovat alkujaan niin sanottuja bussivarikkoyhtiöitä. Kiinteistö Oy Itäkehä ja Kiinteistö Oy Kehäsuora ovat vuokranneet varikkotiloja pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä toteuttaville bussiyhtiöille.

Kiinteistö Oy Itäkehän ja Kiinteistö Oy Kehäsuoran tilat ovat olleet lähinnä bussivarikkotiloja. Kiinteistö Oy Kehäsuora on vuokrannut lisäksi tiloja kaupungille. Kiinteistö Oy Kehäportti on omistanut tapahtuma-ajankohdalla Leija -nimisen toimistokiinteistön ja vuokrannut tiloja kaupungille ja yksityisille.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen kertoo, että yhtiöistä Kehäportti ja Kehäsuora ovat edelleen toiminnassa. Kiinteistö Oy Itäkehä on aikanaan fuusioitu Kiinteistö Oy Kehäsuoraan.

Lue lisää:

Vantaa vei kiinteistöyhtiöiden epäselvyydet poliisin syyniin