Arkkipiispa Tapio Luoma kirkon historiallisen heikoista jäsenluvuista: "Pieni huoli on mielessä, miten tulevaisuutta rakennamme" 

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien osuus on tippunut ensi kerran alle 70 prosentin.

evankelis-luterilainen kirkko
Arkkipiispa Tapio Luoma Turun tuomiokirkon ovella.
Arkkipiispa Tapio Luoma Turun tuomiokirkon ovella. Minna Rosvall / Yle

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vuoden 2018 loppuun mennessä 3 848 035 ihmistä eli 69,7 prosenttia koko kansasta. Luku on historiallisen alhainen. Kirkkoon kuuluvien osuus putosi ensi kerran alle 70 prosenttiin suomalaisista.

Tieto perustuu ennakkotietoihin Kirkon tutkimuskeskukselta ja Tilastokeskukselta.

Arkkipiispa Tapio Luoma on kehityksestä huolestunut. Hänen mukaansa samankaltaista laskua jäsenmäärissä on tapahtunut muissakin länsimaissa.

– Kirkosta eroamisen luvut ovat suuria. Ilman muuta on selvää, että pieni huoli on mielessä, miten tulevaisuutta rakennamme.

Kirkkoon liittyi viime vuonna noin 17 000 jäsentä, mikä sekään ei ole ihan vähäinen luku.

Tapio Luoma

Luoma mainitsee, että erityisesti paikallisseurakunnissa pitää miettiä kovasti uusia keinoja.

Hän muistuttaa, että jäsenvirtaa on silti kirkossa myös toiseen suuntaan: ovesta tulee myös uusia jäseniä.

– Kirkkoon liittyi viime vuonna noin 17 000 jäsentä, mikä sekään ei ole ihan vähäinen luku, Luoma sanoo.

Kokonaismäärä on silti hupenemassa.

Syitä jäsenmäärän hupenemiseen pohditaan

Arkkipiispa Tapio Luoma ei usko, että monikaan eroaisi kirkosta esimerkiksi vain protestiksi. Hänen käsityksensä mukaan eroamisen syyt ovat monimuotoisempia.

– Moni tuntuu ajattelevan, että kirkko on hyvä ja tärkeä asia suomalaisessa yhteiskunnassa sen tekemän hyvän työn vuoksi. Silti sillä ei aina nähdä olevan suurempaa merkitystä henkilökohtaisessa elämässä. Siksi pohditaan kirkkoon kuulumisen mielekkyyttä, Luoma sanoo.

Kirkosta eroamista on helpottanut vuonna 2003 perustettu eroakirkosta.fi (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelu. Evankelis-luterilainen kirkko on avannut verkossa oman liitykirkkoon.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelun, jossa voi toimia helposti päinvastaiseen suuntaan.

Lue lisää:

Historiallinen muutos: Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu enää alle 70 prosenttia kansasta

Tamperelainen mies keksi 15 vuotta sitten palvelun, jonka uskoi elävän vain hetken – nyt yli 650 000 ihmistä on eronnut kirkosta