Susi, susi – Mitä tehdä, kun sellaisen näkee?

Vuosittain viranomaisille tulee jopa tuhansia havaintoja susista.

petoeläimet
Susi
Ismo Pekkarinen / AOP

Jos näet suden tai näet aivan tuoreet suden jalanjäljet, niin tiedätkö mitä pitää tehdä? Samat ohjeet koskevat karhun, ilveksen ja ahman näkemistä.

Poliisihallitus on antanut lyhyet ja tiiviit ohjeet askelmerkeistä. Niiden perusteella tietää, koska pitää ilmoittaa hätäkeskukseen, poliisille tai muille viranomaisille.

Soitto hätäkeskukseen numeroon 112, kun

• Susi on aiheuttanut henkilövahingon.

• Susi on piha-alueella eikä poistu sieltä tai jää kiertelemään lähiympäristöön.

• Susi yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti.

• Susi on loukkaantunut tai sairas.

• Susi on ollut osallisena liikenneonnettomuudessa.

• Susi liikkuu päiväsaikaan tiiviisti rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla.

• Susi on aiheuttanut omaisuusarvoltaan huomattavan koti- tai tuotantoeläinvahingon

Asiantuntija tarkistaa havainnon

Jos sudesta on vain yöllinen jälkihavainto vaikka piha-alueella, niin silloin riittää soitto muille tahoille. Näitä muita ovat paikalliset petoyhdyshenkilöt. Heidän yhteystietonsa löytyy riista.fi-sivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Jos taas susi on aiheuttanut yksittäisiä koti- tai tuotantoeläinvahinkoja, niin silloin pitää ottaa ensin yhteys alueen maaseutuelinkeinoviranomaiseen ja sen jälkeen petoyhdyshenkilöön. Poliisille soitetaan vasta (siirryt toiseen palveluun), jos muihin ei saa yhteyttä tai vahingot ovat huomattavan suuria.

Tuhansia havaintoja vuosittain

Poliisihallitus päätyi antamaan yleiset ja tiiviit ohjeet kansalaisten tietoisuuden lisäämiseksi. Ihmiset eivät tiedä, mitkä suurpetoasioista kuuluvat poliisille ja mitä muille toimijoille.

– Samalla kun lumi on tullut maahan, niin yleensä havainnot lisääntyvät. Haluttiin siis tasapuolisesti informoida läpi valtakunnan, miten näistä pitää poliisille ilmoittaa, kertoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Vesa Pihajoki.

Pihajoen mukaan ohjeitten antamiseen liittyy myös suden kannanhoitosuunnitelman päivittäminen. Tämän avulla saadaan lisää tietoa susista.

Pihajoen mukaan ihmisiltä tulee vuosittain tuhansia susihavaintoja. Osa niistä on pelkkiä jälkihavaintoja ja osa näköhavaintoja. Osa on myös vääriä, lähinnä irrallaan olevien koirien aiheuttamia.

– Siksi tässä on tuo petoyhdyshenkilöverkosto. Asiantuntija sitten tarkistaa millaisesta havainnosta on kyse.

Pihajoki muistuttaa myös, että suden näkeminen tai kohtaaminen luonnossa on edelleen hyvin harvinaista.

– Hyvin harvinaista se on, että suden pääsee näkemään. Mutta tietyissä tilanteissa susi voi olla ihmiselle vaarallinen. Silloin me olemme ohjeistaneet, että niissä tilanteissa pitää poliisille soittaa, Vesa Pihajoki kertoo.

15.1. klo 22.45: Keskustelu on suljettu kommentointiohjeen toistuvan rikkomisen vuoksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus