Vain ihmisen luultiin taitavan tämän: Varis osaa arvioida esineen painon pelkästään katselemalla

Uusin tutkimus lisää varislintujen kykyihin jälleen yhden yllätyksen.

varikset (suku)
Uudenkaledonianvaris
Uudenkaledonianvaris John Gerrard Keulemans

Varislinnut ovat useissa tutkimuksissa osoittautuneet ylivertaisen älykkäiksi, ja uudenkaledonianvarikset ovat fiksuudessa sukunsa kärkikastia. Tuore kansainvälinen tutkimus lisää niiden taitojen joukkoon jotakin, johon luultiin pystyvän vain ihmisen.

Brittiläisen Cambridgen yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan uudenkaledonianvarikset osaavat päätellä esineen painon tavasta, jolla tuuli vaikuttaa esineeseen.

Nähdessään kadulla tuulenpuuskan riepotteleman pahvilaatikon ja toisen, joka jököttää paikallaan, ihminen osaa sanoa laatikoihin kajoamatta, kumpi on kevyt ja kumpi painava.

Ihmisen lähisukulaisilta simpansseilta tällainen arviointi ei ole kokeissa onnistunut, eikä miltään muultakaan eläimeltä.

Simpanssit osaavat kyllä järjestellä esineet painon mukaan, mutta eivät päätellä painoa pelkästään katsomalla. Uudenkaledonianvariksilta se onnistuu.

Varikset tarkkailivat tuulenvirettä

Luonnosta pyydystetyt – ja kokeiden jälkeen sinne palautetut – 12 lintua jaettiin kahteen ryhmään. Niille opetettiin, että tietyn painoisen esineen valitsemisesta sai palkinnoksi lihanpalan. Toisella ryhmällä voitokas esine oli painava, toisella kevyt. Jos putkiloon pudotti väärän esineen, palkkiota ei herunut.

Seuraavaksi tutkijat ripustivat tuulettimen eteen uusia esineitä. Linnut saivat katsella niitä kukin vuorollaan niin, että tuuletin oli poissa päältä, jolloin sekä kevyt että painava esine roikkuivat paikollaan. Sitten tuuletin pantiin pyörimään ja kevyt esine alkoi heilahdella.

Tätä toistettiin muutaman tunnin välein kolmena päivänä. Sitten testattiin, muistivatko linnut alkuperäisen kokeen. Kun se sujui niiltä vaikeuksitta, tilalle tarjottiin tuulettimen edessä riippuneet esineet.

Varikset olivat vain katselleet niitä, eivät koskeneet. Silti ne poimivat 73 prosentin varmuudella esineistä sen, joka niiden ryhmässä tiesi herkkupalaa.

Onnistumisprosentti ylitti selvästi sen, jonka silkka arvaus tuottaisi. Vertailun vuoksi tutkijat testasivat sellaisten lintujen onnistumista, jotka eivät olleet nähneet kokeen tuuletinosuutta. Prosenttiluku oli 48 eli arvauksen vertainen.

Vesikokeessa fiksumpi kuin alakoululainen

Tutkijoiden päätelmä on, että linnut hyödynsivät niillä jo luonnossa ollutta tietoa painoltaan erilaisten esineiden liikahtelusta tuulessa. Tutkimus on julkaistu Proceedings of the Royal Society B (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Taito on linjassa sen aiemmassa tutkimuksessa havaitun kanssa, että uudenkaledonianvaris ymmärtää vedenpinnan nousevan astiassa, jos veteen pudottelee painavia esineitä.

Kokeissa ne saivat tällä keinoin nokkaansa vedessä kelluneita herkkuja, jotka olivat alkujaan ulottumattomissa. Kokeiden perusteella varikset tajusivat syyn ja seurauksen suhteen 7–10-vuotiaan ihmislapsen veroisesti. Kokeista voi katsoa videon täältä (siirryt toiseen palveluun).

Varislinnut, myös Suomessa tutut lajit, ovat hämmästyttäneet tutkijoita monenlaisella muullakin oppimiskyvyllä. Kuollut varis autotiellä on harvinaisuus, koska varis tietää varoa liikennettä, kertoi yksi tutkimus toissa vuonna. Varis oppii, mistä suunnasta autot tulevat ja mikä on niiden perusnopeus kullakin kadun- tai tienpätkällä.

Korppien puolestaan on havaittu muun muassa osaavan hillitä välittömiä mielihalujaan paremmin kuin pikkulapset. Jos tiedossa on jotakin hyvää, korppi odottaa suunnitelmallisesti, jopa seuraavaan päivään asti, kertoi ruotsalaistutkimus.

Lue myös:

Yhdysvaltalaistutkijat pyrkivät kääntämään varisten kieltä

Korppi osoittautuu aina vain älykkäämmäksi