Hyppää sisältöön

Saksan tiedustelupalvelu alkaa tarkkailla AfD-puolueen nuorisojärjestöä sekä radikaalisiipeä äärioikeistolaisuuden takia

Tarkkailtavaksi joutuvat nuorisojärjestö sekä emopuolueen nationalistinen radikaalisiipi, Der Flügel.

Björn Höcke AfD:n tilaisuudessa Zwickaussa viime huhtikuussa. Kuva: Franz Fischer / EPA

BERLIINI Saksan kotimaan tiedustelupalvelu Verfassungsschutz alkaa tarkkailla Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) nuorisojärjestöä Junge Alternativea (JA, suomeksi "Nuori vaihtoehto"). Emopuolueen nationalistisin siipi joutuu myös tarkkailulistalle.

Koko emopuolueen tarkkailuakin harkitaan, mutta siitä ei vielä tänään tehty päätöstä.

Verfassungsschutzin tehtävä on suojella Saksan vapaata demokraattista yhteiskuntajärjestystä. Tähän kuuluu ihmisarvo, demokratia ja oikeusvaltioperiaate. Saksan perustuslain ensimmäisen pykälän mukaan ihmisarvo on loukkaamaton. Tiedustelupalvelun mukaan nuorisojärjestö JA loukkaa ihmisarvoa.

Tiedustelupalvelun pääjohtaja Thomas Haldenwang piti tiedotustilaisuuden aiheesta tiistaina iltapäivällä.

Viranomaisten mukaan nuorisojärjestö on ollut erityisen vihamielinen muslimeja vastaan.

Nuorisojärjestön lisäksi myös AfD:n nationalistinen radikaalisiipi ”Der Flügel” joutuu tarkkailtavaksi. Sen tunnetuin edustaja on Björn Höcke, joka on AfD:n Thüringenin osavaltion puheenjohtaja.

Björn Höcken mielestä Berliinissä sijaitsevan holokausti-muistomerkki on häpeäpilkku Saksalle. Saksan kansallissosialistit eli natsit murhasivat 6 miljoona juutalaista holokaustissa.

Höcke on vähätellyt kansallissosialistien rikoksia ja vastustaa Saksan ”muistopolitiikkaa”, jonka mukaan natsien julmuuksista kerrotaan avoimesti ja rehellisesti.

Höcke marssi yhdessä uusinatsien kanssa Chemnitzissä viime vuoden elokuussa, kun he protestoivat ulkomaalaisten tekemiä puukotuksia.

Kansainvälinen Auschwitz-komitea, joka koostuu keskitysleireistä selviytyneitä juutalaista, on tyytyväinen Verfassungschutzin päätökseen.

Tarkkailtavien listalla saattaa myös olla kansanedustajia, vaikka he nauttivat osittain koskemattomuutta.

Verfassungsschutz voivat nyt seurata heidän sähköposti- ja puhelinliikennettään, sekä tarkkailla heitä muuten teknisesti. Tiedustelupalvelu voi myös soluttautua järjestöön hankkiakseen lisätietoja ja todisteita perustuslain vastaisesta toiminnasta.

AfD:n puheenjohtajan Alexander Gaulandin mukaan puolue aikoo valittaa oikeusteitse Verfassungsschutzin päätöksestä.

Verfassungsschutz on myös tarkkaillut äärivasemmistolaisia ryhmiä.