Herätys: Mayn luottamus puntarissa, teineille moniteholaseja ja poutaa ennen pyryä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mielenosoitus parlamentin edustalla Lontoossa.
Andy Rain / EPA

Brexit-sopimus kaatui, mutta May ei aio erota, miten tästä eteenpäin?

Britannian parlamentti tyrmäsi illalla pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen äänin 432–202. May eia aio erota, ja tänään parlamentti äänestää hallituksen luottamuksesta. Jos hallitus selviää, sen on esitettävä uudet brexit-suunnitelmansa maanantaihin mennessä. Taloudellisesti tuhoisa EU-ero ilman sopimusta on entistä todennäköisempi, toimittaja Pasi Myöhänen arvioi sekavaa poliittista tilannetta analyysissään.

Kenian turvallisuusjoukkojen sotilaita
Dai Kurokawa / EPA

Nairobissa tuhoisa isku hotelliin

Kenian pääkaupungisssa Nairobissa ainakin 14 ihmistä on kuollut hotelliin tehdyssä iskussa. Kuolonuhrien määrää ei ole vahvistettu. Iskun tekijäksi on ilmoittautunut al-Shabaab-islamistiryhmä. Isku tehtiin paikallista aikaa jo tiistaina iltapäivällä. Tilanne saatiin ilmeisesti rauhoitettua jo illan aikana, mutta yöllä rakennuksesta kuului lisää laukauksia. Lisäksi rakennuksesta pakoon päässeet ovat kertoneet, että rakennuksessa on vieläkin ihmisiä sisällä.

Optikko Raimo Laitinen tarkastaa nuoren näköä.
Optikko Raimo Laitinen on yli 50-vuotisella optikonurallaan tarkastanut lukemattoman määrän silmiä. Esa Huuhko / Yle

Moniteholaseja määrätään yleensä ikänäköön yli 40-vuotiaille – nyt niitä käyttävät myös likinäköiset teinit

Miltä etäisyydeltä lapsesi katselee kännykkää? Kännykän ja tablettitietokoneen tuijottelun sekä ulkoilun vähenemisen on todettu lisäävän silmäongelmia nuorilla. Etenkin likinäköisyys on lisääntynyt lapsilla ja silmälääkärit määräävät jopa moniteholaseja teineille näköä korjaamaan.

Aino Viinikka treenaa kuntosalilla
”Uudet trendit motivoivat minua. Seuraan aktiivisesti esimerkiksi erilaisia urheilullisia instagram-tilejä ja otan niistä vaikutteita" kertoo GoGon kuntosalilla treenaava Aino Viinikka. Jani Aarnio / Yle

Muistatko nämä muotijumpat? Kuntokeskukset paljastavat hutinsa ja helmensä: "Aika moni jätti käynnit ensimmäiseen kertaan"

Liikuntatrendejä syntyy ja kuolee jatkuvasti. Suosittu liikuntamuoto voi jäädä nopeasti historiaan, kun taas toiset pitävät pintansa pitkään. Myös liikuntatutkijat ovat aika ajoin samassa tilanteessa kuin liikunta-alan yrityksetkin: se, mistä pidettiin suurta haloota, joutaakin roskakoriin.

Keskiviikon iltapäiväkartta
Yle Sää

Välipoutaa ja sitten pyryä – lounaaseen lumisadetta ehkä jo illaksi

Tänään päivällä lunta sataa Pohjois- ja Itä-Suomessa, mutta muuten on poutaista. Etelässä ja maan länsiosissa saattaa pilvipeite jopa rakoilla. Pakkasta on sopivan talvisesti 5-15 astetta. Ennusteen mukaan lounaasta hiipivä lumisadealue saattaa ehtiä rannikolle jo illan aikana. Huomenna torstaina pyry on sitten vallannut laajalti maan etelä- ja keskiosat. Mukanaan se voi tuoda paikoin jopa 15 senttimetriä lunta. Lisää säästä Ylen sääsivuilta.