Todistaja: Huumekuningas El Chapo maksoi miljoonien lahjukset Meksikon ex-presidentille 

Entinen presidentti Enrique Peña Nieto ei ole kommentoinut oikeudenkäynnissä esille tulleita väitteitä.

Huumeparonit ja -kartellit
Guzman kuvattuna edestä ja sivusta. Takana mittataulukko, joka kertoo hänen olevan noin 167 sentin pituinen.
Joaquín "El Chapo" Guzman kuvattuna vankilassa 12. tammikuuta 2016.El Centro Federal de Readaptación Social / EPA

Meksikolaisen huumeparonin Joaquín "El Chapo" Guzmán Loeran oikeudenkäynti Yhdysvalloissa on loppusuoralla, mutta todistajien kertomukset käyvät kiinnostavammiksi.

Guzmanin läheinen avustaja astui tiistaina todistajanaitioon ja kertoi Meksikon entisen presidentin Enrique Peña Nieton ottaneen Guzmanilta vastaan sadan miljoonan dollarin lahjukset.

Todistajan, kolumbialaisen huumekauppiaan Alex Cifuentesin mukaan 100 miljoonaa dollaria annettiin Peña Nietolle lokakuussa 2012, jolloin hänet oli valittu presidentiksi. Presidentin väitetään sanoneen, ettei Guzmanin tarvitse piileksiä, jos hän vain antaa rahaa.

– Tämä nimenomainen tapaus on asia, jonka Joaquin kertoi minulle, Cifuentes sanoi oikeudessa.

Hän oli jo aiemmin kertonut tapahtuneesta Yhdysvaltain viranomaisille, mutta kertoi paljastuksensa nyt myös julkisesti, puolustusasianajan ristikuulustelussa. Cifuentesin mukaan presidentille annettujen lahjusten tarkoituksena oli varmistaa, että Sinaloan kartelli voi jatkaa työtään kaikessa rauhassa.

Alex Cifuentes kertoi työskennelleensä Joaquin Guzmanin ”oikeana kätenä” eli sihteerinä ja läheisenä avustajana parin vuoden ajan ennen pomonsa pidätystä.

Meksikon presidentti
Enrique Peña Nieto toimi Meksikon presidenttinä 2012-2018. Meksikon presidentinhallinto/EPA

Yllättävä paljastus ei tullut yllätyksenä

Oikeudenkäynnin avauspuheenvuoroissa marraskuussa puolustusasianajaja Jeffrey Lichtman sanoi, että Peña Nieto sekä Meksikon edelliset presidentit ovat ottaneet vastaan Sinaloan huumekartellilta satoja miljoonia dollareita lahjuksia. Tuolloin Peña Nieton edustaja tyrmäsi syytöksen täysin.

–Enrique Peña Nieton hallinto jahtasi, vangitsi ja luovutti rikollisen Joaquin Guzman Loeran. Guzmanin asianajajan syytökset "ovat täysin perättömiä ja herjaavia, tiedottaja kirjoitti Twitter-tilillä.

Tuoreimpiin syytöksiin entinen presidentti ei ole vastannut. Uutiskanava CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun), ettei hän ole vastannut yhteydenottoihin.

Brooklynin oikeustalolla New Yorkissa on reilun kahden kuukauden ajan käyty vuosisadan suurinta huumeoikeudenkäyntiä. Syyttäjän mukaan 61-vuotias Joaquin Guzmán johti kymmenien vuosien ajan Sinaloan huumekartellia, jota Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat pitäneet maailman suurimpana huumeiden salakuljettajana.

Oikeudenkäynnin arvioidaan jatkuvan helmikuuhun asti.

Lue lisää:

El Chapon oikeudenkäynti kääntyy loppusuoralle – Vuosisadan huumekäräjät ovat valottaneet kartellien maailmaa ennennäkemättömällä tavalla

Lähteet: Reuters, AP