Raportti: Kiinasta pian kärkimaa sotilasteknologiassa

Huoli Kiinan mahdollisesta hyökkäyksestä Taiwaniin on kasvanut.

aseteknologia
Kiinalaisjoukot paraatissa Pekingissä.
Kiinalaisjoukot paraatissa Pekingissä syyskuussa 2015.Rolex Dela Pena / EPA

Kiina on ottamassa kärkipaikan maailman johtavana aseteknologiamaana, käy ilmi Yhdysvaltain puolustusvoimien tuoreesta raportista.

Osin Kiina on jo ohittanut kilpailijansa. Eilen julkaistun raportin mukaan Kiina on maailman kärkeä muun muassa keskimatkan ja keskipitkänmatkan ohjuksissa sekä merivoimien käyttämässä teknologiassa.

Yhdysvaltain puolustusvoimien raportin mukaan kehitys on seurausta siitä, että kaikki Kiinan markkinoille pyrkivät aseteknologiaa kehittävät yritykset joutuvat paljastamaan tietoja Kiinan viranomaisille.

Maa onkin onnistunut kehittämään hyvin monenlaista sotilasteknologiaa yhtä aikaa.

Xi: Kiinan ja Taiwanin yhdistyminen on väistämätöntä

Raportin tiedot paljastuvat samaan aikaan, kun huoli Kiinan mahdollisesta hyökkäyksestä Taiwaniin on kasvanut. Kiinan presidentti Xi Jinping totesi vuodenvaihteessa, että Kiinan ja Taiwanin yhdistyminen on väistämätöntä.

Xi totesi, että Kiina ei lupaa olla käyttämättä sotilaallista voimaa taiwanilaisia separatisteja ja sellaisia ulkopuolisia tahoja vastaan, jotka sekaantuvat Kiinan ja Taiwanin yhdistymisprosessiin.

Yhdysvaltain puolustusvoimien edustajan mukaan Kiinan armeija on niin kehittynyt, että se voisi hyökätä Taiwaniin itsevarmana.