KP: Pohjois-Pohjanmaalla leviää alkueläimen aiheuttamaa vatsatautia

Alkueläintartunta voi levitä nautaeläimistä ihmisiin. Sairastuneiden joukossa on maatilayrittäjiä ja lomittajia.

Pohjois-Pohjanmaa
lehmä
Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Lähes 80 ihmisellä on todettu vatsatautia aiheuttava kryptosporidioositartunta Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella. Asiasta uutisoi Keskipohjanmaa-lehti (siirryt toiseen palveluun) eilen tiistaina.

Lehden mukaan tapaukset alkoivat lisääntyä voimakkaasti Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella jo toissa vuonna, ja nyt ilmiö on siirtynyt pohjoisemmaksi. Vastustuskyvyltään heikentyneille tartunta voi olla jopa hengenvaarallinen.

Kryptosporidioosia esiintyy esimerkiksi lehmillä. Alkueläintartunta voi levitä eläimen ulosteesta esimerkiksi saastuneen juomaveden välityksellä. Suomessa tätä pidetään epätodennäköisenä.

Keskipohjanmaan mukaan Pohjois-Pohjanmaalla tartunnan saaneiden joukossa on maatilayrittäjiä ja lomittajia, jotka työskentelevät nautaeläinten parissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi viime vuonna, että kryptosporidioosia on tavattu länsirannikon alueella kymmenkertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna.

THL selvittää tartuntojen lähdettä. Tartuntaa voi ehkäistä pitämällä huolta käsi- ja elintarvikehygieniasta.

Juttua korjattu 16.1.2019 klo 15.26: alaotsikossa luki aikaisemmin; Alkueläintartunta leviää eläimen ulosteesta esimerkiksi saastuneen juomaveden välityksellä.

Tekstiin lisätty maininta, että Suomessa tartunnan leviämistä saastuneen juomaveden välityksellä pidetään epätodennäköisenä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)