Hyppää sisältöön

Kenian presidentti: Kaikki terroristit on surmattu, iskussa kuoli 14 ihmistä – Tämä Nairobin hotelli-iskusta tiedetään nyt

Äärijärjestö al-Shabaab on sanonut olevansa iskun takana. Nairobin-suurlähetystöllä ei ole tiedossa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Kenian Nairobissa hyökkäys hotelli- ja toimistokompleksiin on vaatinut ainakin 14 kuolonuhria. Tiistaina alkanut isku jatkui ainakin keksiviikkoaamuun.

Kenian presidentin Uhuru Kenyattan mukaan hyökkäys on päättynyt ja kaikki terroristit on surmattu.

Tämä hyökkäyksestä tiedetään nyt.

Miten hyökkäys eteni?

Hyökkäys alkoi tiistaina iltapäivällä, kun ylellisen hotellin ja toimistokompleksin pysäköintipaikalla räjähti. Lisäksi loistohotelli DusitD2:n aulaan tehtiin itsemurhaisku. Valtavan räjähdyksen ääni kuului kilometrien päähän.

Tämän jälkeen ainakin neljä aseistautunutta miestä hyökkäsi hotelliin ja kauppoihin. Hyökkääjien ja poliisin välillä käytiin päivällä tulitaisteluja.

Illalla turvallisuusjoukot ilmoittivat, että ne olisivat olivat tarkastaneet kaikki rakennukset. Silti alueella kuului aamuyöllä ja aamulla hajanaista ampumista. Varhain aamulla poliisi myönsi, että turvallisuusoperaatio oli yhä käynnissä.

Presidentti Kenyatta ilmoitti keskiviikkona aamuyhdeksän jälkeen Suomen aikaa, että hyökkäys oli ohi ja hyökkääjät surmattu. Kenyattan mukaan poliisi pelasti yli 700 ihmistä.

Mitä uhreista tiedetään?

Presidentti Kenyattan mukaan hyökkäyksessä kuoli 14 uhria. Aiemmin poliisilähteet kertoivat uutistoimistojen mukaan, että hyökkäyksessä olisi kuollut 15 ihmistä. Lisäksi useita ihmisiä on loukkaantunut hyökkäyksessä.

Suomen Nairobin-suurlähettiläs Erik Lundberg kertoi keskiviikkona aamupäivällä Ylelle, että lähetystöllä ei ole tiedossa, että uhrien tai loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia. Pohjoismaiset suurlähettiläät Nairobissa seuraavat tilannetta jatkuvasti.

202 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Keniaan. Heille on lähetetty viesti iskusta. Suurlähetystö tiedottaa tilanteesta myös Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Lundbergin mukaan matkustusilmoituksen tehneiden suomalaisten joukossa ei ole ketään, joka olisi majoittunut DusitD2-hotellissa.

– Jos suomalaisia on alueella, heitä on kehotettu pysymään poissa hotellin lähistöltä ja seuraamaan tilannetta, Lundberg sanoi Ylelle puhelimitse.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat vahvistaneet, että Yhdysvaltain kansalainen on kuollut iskussa. Ruumishuoneen työntekijän mukaan uhrien joukossa on yksi britti ja 11 kenialaista, uutistoimisto Reuters kertoo. Tietoa ei ole vahvistettu.

Monet uhreista olivat Reutersin tietojen mukaan olleet ruokailemassa kompleksiin kuuluvassa Secret Garden -ravintolassa.

Mitä iskun tekijöista tiedetään?

Somalialainen äärijärjestö al-Shabaab on kertonut tehneensä iskun. Kenian viranomaiset eivät ole ottaneet kantaa väitteeseen, mutta presidentti Kenyatta kutsui hyökkääjiä terroristeiksi.

Al-Shabaab on tehnyt useita terrori-iskuja Keniassa viime vuosina. Vuonna 2013 lähes 70 ihmistä kuoli, kun järjestö iski Nairobissa Westgate-ostoskeskukseen.

Vuonna 2015 al-Shabaab teki tähän asti tuhoisimman iskunsa yliopiston kampukselle Garissan kaupungissa. Iskussa kuoli lähes 150 ihmistä.

Lue myös: