Hyppää sisältöön

YouTube kielsi vaaralliset "pilavideot", kuten pesuaineen syömisen ja itsensä tuleen sytyttämisen

Monet järjenvastaiset tempaukset ovat levinneet nopeasti. YouTube yrittää nyt suitsia vaarallisia videoita.

Pesuainetablettien pureskelu on aiheuttanut lukuisia myrkytystapauksia Yhdysvalloissa. Kuva: AOP

Videopalvelu YouTube on kieltänyt vaarallisten ja traumatisoivien "kepposvideoiden" julkaisemisen.

YouTubessa on julkaistu lukuisia vaarallisia "haasteita", kuten videoita silmät sidottuina liikenteessä kävelemisestä tai pesuainetablettien pureskelusta.

Videot ovat yllyttäneet katsojiaan uhkarohkeisiin tempauksiin. YouTube ilmoitti blogipäivityksessään (siirryt toiseen palveluun), ettei "tulihaasteen" tai Tide Pod eli pesuainekapselihaasteen kaltaisia videoita enää sallita.

YouTuben edustaja totesi, että videoiden matkiminen voi johtaa tai jopa on johtanut kuolemiin ja vammoihin.

"Tulihaasteessa" kuvattava laittaa vartalolleen syttyvää nestettä ja sytyttää itsensä palamaan. Pesuainekapselihaasteessa kuvattava pureskelee pesuainetablettia. Viime vuonna pesuainemyrkytyksissä oli Yhdysvalloissa viranomaisten mukaan piikki.

Valvonta on vaikeaa

Teknologiayhtiö Googlen omistamalla YouTubella ja sosiaalisen median palveluilla on paineita osoittaa, että ne pystyvät estämään ongelmallisia sisältöjä.

Jo aikaisemmin YouTube on kieltänyt videot, joiden matkiminen voi johtaa vakaviin seurauksiin. Palvelussa on kuitenkin ollut kiellettyä materiaalia sen jälkeenkin, kun YouTube on ilmoittanut poistavansa sitä.

Monitulkintaisten pilavideoiden valvonta voi olla vielä hankalaa.

Sandra Bullock elokuvassa Bird Box. Varsinkin Yhdysvalloissa teinit ovat alkaneet kuvata elokuvan innoittamana videoita, joissa kuvattava liikkuu silmät sidottuina. Kuva: AOP

YouTube kieltää myös videot, jotka voivat aiheuttaa psyykkisiä traumoja. Tällaisia ovat esimerkiksi lavastetut vaaratilanteet, kuten tekaistut hyökkäykset koteihin ja lavastetut ampumiset ohiajavasta autosta.

Netflixissä kuukausi sitten julkaistu Bird Box -elokuva on saanut ihmiset tekemään asioita silmät sidottuina ja lataamaan tästä videoita YouTubeen. Elokuvassa ihmiset joutuvat kulkemaan silmät sidottuina, koska ulkona olevan "mysteerisen voiman" näkeminen pakottaisi heidät tekemään itsemurhan.

Coloradon poliisi varoitti Twitterissä sortumasta monumentaalisen tyhmiin tekoihin.

Yhdysvalloissa Utahissa "Bird Box -haasteeseen" osallistunut 17-vuotias tyttö ajoi viikonloppuna silmät sidottuina kolarin (siirryt toiseen palveluun)päin vastaantullutta autoa. Kolarista selvittiin peltivahingoilla.

Netflix varoitti vuoden alussa "Bird Box -haasteesta".