Osa nuorista kokee jäävänsä yksin somen häirintäviestien kanssa

sosiaalinen media
Nuori suomalainen nainen istuu sohvalla ja käyttää Snapchattia.
Nuori nainen käyttämässä Snapchatia.Esko Jämsä / AOP

Nuoret kokevat jäävänsä melko yksin sosiaalisen median häirintäviestien kanssa. Valtaosassa keskipohjalaisyläkouluja ei ole järjestetty nuorille keskustelutilaisuuksia Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyjen jälkeen.

Oppilaat tai opettajat eivät ole niitä pyytäneet, mutta valmius on olemassa. Kuitenkin jossain luokkatilanteissa tapauksista on juteltu.

Silti Yle Kokkolan haastattelemat Kokkolan yläkoululaiset kertovat, että osalle epäasialliset viestit ovat lähes arkipäivää, esimerkiksi alastonkuvat tai ehdottelut sellaisten lähettämisestä.

– Olisi hyvä, että oppilaita valistettaisiin, miten toimia, jos saa jonkun törkyviestin. Ja tuntuisi turvalliselta, jos vaikka koulussa luokanvalvojalle voisi puhua tällaisesta. Vanhemmille en tapauksista kerro, kun he ottavat asian niin tunteella, kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä yläkoululainen.

Kannuksen yläkoulu harkitsee keskustelutilaisuutta somehäirinnästä oppilaille. Koulu pohtii myös Wilma-viestin lähettämistä vanhemmille, toivoen, että kotona puhutaan somen vaaroista.

Jo aiemmin syksyllä koulupoliisi on kiertänyt luennoimassa some-käyttäytymisestä osassa kouluja.