Jehovan todistajiin kohdistuva seksirikostutkinta paisuu Hollannissa – sekä poliisi että yliopisto kaivavat esiin todisteita

Jehovan todistajien seurakunta kieltäytyy yhteistyöstä.

Jehovan todistajat
Jehova -sana kirjaimin seinässä.
Jehovan todistajien tunnus rakennuksen seinässä.Jack Sullivan / AOP

Poliisi ja syyttäjäviranomaiset tutkivat Jehovan todistajien toimintaa Hollannissa. Maanantaina tulleen tiedon mukaan myös Utrechtin yliopisto aloittaa oman tutkimuksensa seurakuntien toimintatavoista.

Tutkimukset juontavat juurensa moniin syytöksiin, joiden mukaan Jehovan todistajien seurakunnat pimittävät tietoa sisällään tapahtuneista seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista, joista osa olisi kohdistunut lapsiin.

De Telegraaf -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan syyttäjänvirastolla on käsittelyssä kaikkiaan yhdeksän tutkimusta. Epäiltyjä tapauksia voi olla paljon enemmän. Jehovan todistajista eronneita tukeva järjestö Reclaimed Voices kertoo saaneensa tiedon jopa 276 mahdollisesta tapauksesta.

Ongelmallinen oikeuden päätös

Jehovan todistajiin kohdistuva tutkinta alkoi viime kesänä. Tuolloin julkisuudessa alettiin puhua seurakuntien piirissä tapahtuneista rikosepäilyistä.

Lisäksi Bredassa oikeus tuomitsi 31-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Oikeus oli saanut selville, että mies, joka oli Jehovan todistajien jäsen, oli tunnustanut käyttäneensä seksuaalisesti hyväkseen sukulaistyttöään aina siitä lähtien, kun tämä oli ollut 4-vuotias.

Hyväksikäyttö oli loppunut tytön täytettyä 14 vuotta. Mies oli rikoksen alkaessa itsekin alaikäinen.

Mies oli oikeuden tietojen mukaan tehnyt tunnustuksensa Jehovan todistajien seurakuntien sisäisen oikeusjärjestelmän, oikeuskomitean istunnossa.

Viranomaiset pyysivät oikeuskomitealta tietoa tunnustuksesta. On tiedossa, että oikeuskomiteoiden toiminta ja niissä käydyt keskustelut kirjataan tarkoin muistiin. Raportteja säilytetään seurakuntien arkistoissa.

Seurakunta kuitenkin kieltäytyi luovuttamasta papereita. Seurakunta perusteli päätöstään siten, että tietojen luovuttaminen loukkaisi miehen yksityisyyttä. Mies oli myös kertonut asiasta luottamuksellisesti. Asiasta uutisoi esimerkiksi Hollantilainen televisioyhtiö RTL (siirryt toiseen palveluun).

Oikeus hyväksyi seurakunnan perustelut.

Hollannissa asiasta nousi kuitenkin kiivas keskustelu. Eräät oikeusoppineet eivät hyväksyneet ajatusta, että seurakunta voisi kieltäytyä yhteistyöstä syyttäjänviraston kanssa.

On tunnettua, että Jehovan todistajat pyrkivät olemaan mahdollisimman vähän tekemisissä "maallisten" viranomaisten kanssa. Hollannissa on noin 30 000 Jehovan todistajaa.

Ratsia päämajaan

Jehovan todistajat olivat kesällä ilmoittaneet, etteivät he hyväksy puolueetonta tutkimusta seurakunnissa tapahtuneista epäillyistä seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista.

Seurakunnan edustajat perustelivat tätä sillä, että lasten hyväksikäytön estämiseksi on jo tehty toimenpiteitä ja että uhreja oli ilmoittautunut vain vähän.

Elokuussa Hollannin oikeusministeri Sander Dekker kertoi, että syyttäjäviranomaiset aloittavat rikostutkinnan.

Marraskuussa poliisi teki ratsian Hollannin Jehovan todistajien Emmenissä sijaitsevaan päämajaan, haarakonttoriin. Poliisi tutki lisäksi kaksi muuta seurakuntarakennusta ja teki kotietsinnän neljään yksityisasuntoon.

Ratsioiden tuloksista ei ole toistaiseksi kerrottu.

Utrechtin yliopisto, joka alkaa nyt kerätä tietoja seurakuntien toiminnasta, sanoo julkistavansa tutkimuksensa syksyllä. Yliopiston tutkijat keräävät tietoja keskustelemalla hyväksikäytön uhrien ja seurakunnan johtajien kanssa.

Tutkimuksessa selvitetään, miten seurakunnat käsittelevät tietoonsa tulevia seksuaalirikoksia. Lisäksi tutkitaan, estääkö oikeuskomiteoiden toiminta uhreja kertomasta tapauksista viranomaisille.

Oikeusministeri Dekker kehotti viime vuonna Jehovan todistajia ottamaan oppia katolisesta kirkosta, joka on hänen mukaansa auttanut vastaavissa tutkimuksissa.

Lisää aiheesta:

Entiset Jehovan todistajat kertovat kokemuksistaan uskonyhteisön oikeuskomiteoissa – "Todettiin, että minä, 11-vuotias tyttö olin vietellyt keski-ikäisen miehen"