Noin 15 000 Järvi-Suomen Energian asiakasta saa korvausta Aapeli-myrskyn sähkökatkoista – kokonaissumma lähes 1,5 miljoonaa euroa

Myrskyttömänä vuonna yhtiö maksaa korvauksia vain joitakin kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Lyhyet
Rintamamiestalon valokatkaisija.
Sannimari Lehtilä / Yle

Sähkönjakeluyhtiö Järvi-Suomen Energia maksaa arvioidensa mukaan noin 14 000–15 000 asiakkaalle korvauksia Aapeli-myrskyn aikana aiheutuneista pitkistä sähkökatkoista. Yhtiön korvauslaskelmien tekeminen on vielä kesken.

Korvausten kokonaissumma voi Järvi-Suomen Energian toimitusjohtajan Arto Pajusen mukaan nousta lähelle 1,5 miljoonaa euroa.

Keskeytyskorvauksia aiheuttivat vuoden ensimmäisinä päivinä Suomea riepotelleen Aapeli-myrskyn vahingot. Pahimmillaan Etelä-Savossa oli sähköttä noin 18 000 kotitaloutta. Eniten sähköttömiä kotitalouksia oli Kangasniemellä.

– Siinä tilanteessa emme pystyneet alittamaan 12 tunnin rajoja, Pajunen sanoo.

Korvaukset maksetaan asiakkaille automaattisesti, ja ne näkyvät sähkölaskussa hyvityksinä. Korvausta saa, jos sähkökatko on jatkunut yli 12 tunnin ajan. Tarkempaa tietoa korvauksista saa Järvi-Suomen Energian verkkosivuilta.

Budjetissa varauduttu katkoihin

Yli miljoonan euron korvaussumma on suuri verrattuna muutamiin aiempiin vuosiin. Edellisinä vuosina Etelä-Savoon ei ole osunut kovia myrskyjä tai lumikuormia, joten Järvi-Suomen Energia on maksanut keskeytyskorvauksia joitakin kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Pajunen arvioi, että miljoonan tai kahden miljoonan euron edestä korvauksia joudutaan maksamaan noin 4–5 vuoden välein.

Toimitusjohtaja sanoo, että mittavat keskeytyskorvaukset eivät nosta sähkön siirtohintoja.

– Varaudumme budjetissa siihen, että tällaisia vahinkoja voi sattua. Siirtohintojen nostot liittyvät sähköverkon uudistamiseen ja investointeihin, Pajunen sanoo.