1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sergei Lavrov

Venäjä haluaa jatkaa keskusteluja keskimatkan ohjuksia koskevasta sopimuksesta – Moskovassa pidätetystä amerikkalaisesta ei vaihtoa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piti vuosittaisen tiedotustilaisuuden toimittajille.

Sergei Lavrov
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov 16. tammikuuta. Yuri Kochetkov / EPA

Venäjä on valmis aloittamaan keskustelut Yhdysvaltojen kanssa keskimatkan ydinaseita koskevan sopimuksen eli INF:n jatkosta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa Moskovassa, että ongelmista huolimatta maa haluaa jatkaa vuonna 1987 tehtyä sopimusta. Yhdysvallat on vihjannut mahdollisuudesta, että se vetäytyisi sopimuksesta Venäjän uusien ohjusten takia.

Yhdysvaltain mukaan Venäjän kehittelemä uusi SSC-8-ohjus rikkoo ns. INF-sopimusta, joka kieltää keskimatkan eli 500 – 5 500 kilometrin kantaman ohjukset.

Venäjän mukaan sopimus ei koske kyseisiä ohjuksia niiden ominaisuuksien takia.

Sopimus kieltää osapuolilta lyhyen ja keskimatkan ohjusten sijoittamisen Eurooppaan.

Venäjä toivoo, että Yhdysvallat ei vetäydy uudesta Start-sopimuksesta. Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen sopimus tuli voimaan vuonna 2011.

Monia aiheita esillä

Lavrov toisti tiedotustilaisuudessa Venäjän näkemyksen pakotteista, että ne ovat muodissa länsimaissa ja estävät taloudellista kilpailua.

Lavrovin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisenä pakotteet asettanut saa ottaa myös ensimmäisen askeleen niiden purkamiseksi.

Syyrian tilanne on seuraavan kerran esillä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat. Tuolloin Lavrovin mukaan keskustellaan mahdollisen puskurivyöhykkeen perustamisesta pohjois-Syyriaan.

Muita tiedotustilaisuuden aiheita olivat esimerkiksi Valko-Venäjän ja Venäjän suhde, Venezuelan tilanne sekä Venäjän ja Japanin kiista Kuriilien saariryhmästä Tyynellämerellä.

Venezuelan suhteen Venäjä on huolissaan Yhdysvaltojen puheista liittyen siihen, että maa puuttuisi Venezuelan tilanteeseen sotilaallisin keinoin. The New York Times -lehti kirjoitti viime syyskuussa maan käyneen salaisia neuvotteluja opposition vallankaappauksesta Venezuelassa.

Lavrov kertoi myös, että Venäjällä on kysymyksiä Makedonian nimenvaihdoksesta.

Kreikan ja Makedonian hallitukset pääsivät sopimukseen nimenmuutoksesta kesäkuussa. Jos Makedonian nimi muuttuu Pohjois-Makedoniaksi, Kreikka ei enää estä maan jäsenyyttä EU:ssa tai sotilasliitto Natossa.

Kreikan tulisi vielä hyväksyä nimenvaihto.

Brexitiä ei toivota

Lavrovin mukaan Venäjällä ei hierota käsiä yhteen silmät kiiluen, jos Britannian EU-ero toteutuu. Lavrovin mukaan vahva ja yhtenäinen EU on Venäjälle mieleinen.

Venäjä aikoo kuitenkin yhteistyötä niin EU:n kuin Britannian kanssa jatkossa, vaikka brexit toteutuisi. Britannian EU-eron odotetaan tapahtuvan 29. maaliskuuta.

Ei vaihtoa Butinaan

Moskovassa joulukuussa pidätettyä entistä sotilasta Paul Whelania ei aiota vaihtaa venäläisvankiin muussa maassa. Lavrov sanoi, että tämänkaltaiset huhut ovat epätodellisiä.

– Toistan, hänet saatiin kiinni itse teossa, sanoi Lavrov.

Venäjä on kertonut epäilevänsä miestä vakoilusta. Entisen yhdysvaltalaissotilaan pidätys Moskovassa on kiristänyt Venäjän välejä Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.

Lavrovin mukaan Yhdysvaltojen suurlähetystön edustajille on myönnetty toinen mahdollisuus vierailla Whelanin luona.

Pidätetty mies on Yhdysvaltain, Britannian, Irlannin sekä mediatietojen mukaan myös Kanadan kansalainen.

Jotkut asiantuntijat ovat epäilleet, että Venäjä haluaa vaihtaa Whelanin Yhdysvalloissa vangittuun Maria Butinaan. Butina on myöntänyt syyllistyneensä laittomaan poliittiseen vaikuttamiseen Venäjän puolesta.

Tiedotustilaisuudessa Lavrov kritisoi Yhdyvaltoja kaksoisstandardista Butinaan liittyen. Lavrovin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Butina on vain ihminen, joka halusi opiskella Yhdysvalloissa ja seurustella paikallisten kanssa.

Butina oli luonut suhteita republikaanipuoluetta lähellä oleviin tahoihin, kuten kansalliseen kivääriyhdistykseen.

Lue myös:

Yhdysvallat uhkaa irtautua ydinasesopimuksesta ellei Venäjä ryhdy noudattamaan sitä

Entisen yhdysvaltalaissotilaan pidätys Venäjällä hämmentää – onko jopa neljän maan kansalainen vakooja vai diplomaattinen pelinappula?

Lähteet: AFP, Tass, Reuters