Psykologi: Koululaiset eivät kerro aikuisille netissä saamistaan seksiviesteistä, koska eivät pidä niitä vakavina

Moni ehdottelun kohteeksi joutunut lapsi tai nuori ajattelee, että häirikön blokkaaminen riittää. Tämä antaa tekijälle kuitenkin tilaisuuden jatkaa sopivan uhrin etsimistä.

Grooming (Seksuaalirikos)
Lapset käyttävät kännyköitä koulun käytävällä.
Sakari Partanen / Yle

Kouluikäiset eivät kerro aikuisille netistä saamistaan seksiin viittaavista viesteistä. Varsinkin kynnys kertoa poliisille on korkea, kertoo psykologi Hanna-Mari Lahtinen.

Lahtinen tekee Itä-Suomen yliopistossa väitöstutkimusta vuonna 2013 kerätyn lapsiuhritutkimuksen aineistosta. Siinä jopa viidennes nuorista kertoi, että häneltä oli pyydetty seksikkäitä kuvia edeltävän vuoden aikana. Useimmat olivat kertoneet tapahtumista jollekin, mutta jollekin aikuiselle oli kertonut vain 16 prosenttia ehdottelua kokeneista.

– Nuoret kokevat, että se ei ole niin vakavaa. Ajattelisin itse, että se liittyy osittain siihen, että nuoret eivät ihan ymmärrä tekojen merkitystä. 13-vuotiaana ei välttämättä tule miettineeksi, mitä voi seurata, jos lähettää kuvan itsestään jollekin tuntemattomalle henkilölle.

Joillakin on toimintatapana kalastella niin kauan, että löytyy yksi, joka vastaa viesteihin.

Hanna-Mari Lahtinen

Lahtisen mukaan netissä tapahtuva lasten seksuaalinen häirintä ja ehdottelu tulevat poliisin tietoon harvemmin kuin monet muut lapsiin kohdistuvat rikokset. Yksi syy voi olla, että nuoret osaavat suojautua estämällä häiritsevien viestien lähettäjät, eivätkä tunne tarpeelliseksi kertoa eteenpäin.

Psykologin mielestä tapauksista kannattaisi kuitenkin myös kertoa aikuiselle, koska silloin kalastelijat jäisivät kiinni.

– Joillakin on toimintatapana kalastella niin kauan, että löytyy yksi, joka vastaa viesteihin ja jonka kanssa saa kontaktin luotua. Netti mahdollistaa, että uhreja voi olla paljon ja eri puolilla. Jotkut ajavat pitkiäkin matkoja tapaamassa uhreja. Jos yksikin tällainen tekijä jää kiinni, se saattaa pelastaa monen nuoren kohdalla paljon.

Lapsiuhritutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2013. Kyselyyn vastasi runsaat 11 000 koululaista 6.- ja 9.-luokilta eri puolilta maata.

Lue myös:

Poliisin kuusi vinkkiä nuorille: toimi näin, jos epäilyttävä henkilö ottaa yhteyttä somessa

"Se on varmasti pisara valtameressä, mitä me kuullaan" – Asiantuntijat kehottavat aikuisia puhumaan grooming-ilmiöstä

Suojele mediatulvalta, pidä arkea yllä ja korosta, että maailmassa on paljon hyvää – näin käsittelet pienen lapsen kanssa uutisia seksuaalirikoksista