Asuntokauppoja hieman aiempaa vähemmän Rovaniemellä – rivitalojen hinnat nousivat

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat runsaan prosentin viime vuonna Rovaniemellä, käy ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastosta.

kiinteistönvälitys
Valmistuva rivitalo
Moni rovaniemeläinen haluaisi asua rivitalossa.Merja Siirilä / Yle

Asuntokauppoja tehtiin Rovaniemellä viime vuonna hieman edellisvuotta vähemmän. Kiinteistönvälittäjät tekivät viime vuonna 1341 kauppaa, mikä on viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Esimerkiksi vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset hinnat laskivat runsaan prosentin, mutta vanhojen rivitalojen hinnat nousivat kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Vanhojen kerrostalojen neliöhinta oli keskimäärin 1972 euroa ja rivitalojen 1741 euroa.

Omakotitalojen hinnoista ei löydy vertailukelpoista tietoa tilastosta.

Tiedot ovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliitolta.

"Pientä, sievää nousua"

Rovaniemen Kiinteistömaailman yrittäjä Mika Lehtiniemi sanoo, että asuntokauppa on ollut Rovaniemellä vuosikausia tasaista eikä suuria vaihteluja ole ollut.

– Hintakehitys on ollut Rovaniemellä viime vuodet hyvin maltillista. Pientä, sievää nousua on ollut.

Hintaerot Rovaniemen sisällä ovat suuria. Esimerkiksi keskustassa vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinnat olivat viime vuonna 2150 euroa, kun Korkalovaarassa hinta oli 790 euroa. Keskustassa hinnat nousivat edellisvuodesta viisi prosenttia, Korkalovaarassa hinnat laskivat yli kahdeksan prosenttia.

– Keskustan hintakehitystä selittää se, että siellä myytiin aika paljon vuosina 2014-2015 valmistuneita asuntoja ja se nosti keskihintoja.

Myös kauppamäärissä on eroja eri kaupunginosien välillä. Keskustassa välittäjät tekivät viime vuonna kaupat 354 vanhasta kerrostaloasunnosta, kun edellisvuonna kauppoja solmittiin 328. Korkalovaarassa taas välittäjien tekemiä kauppoja oli 45, kun edellisvuonna niitä oli 30.

Suomen Kiinteistönvälitysliitto kertoi hiljattain, että Rovaniemellä olisi kysyntää rivitaloasunnoille. Miksi niitä ei rakenneta tarpeeksi?

– Kerrostalotontteja on ollut paljon tarjolla ja rakentajat ovat rakentaneet niitä aika paljon. Onneksi nyt on kaupungissa alkanut rakentua myös useita rivitalokohteita.

Iskeekö korkojen nousu?

Lehtiniemi ei usko paljon julkisuudessa puhutun korkojen nousun hyydyttävän asuntokauppaa Lapin pääkaupungissa.

– Sitähän ei tiedä, nousevatko ne vasta viiden vuoden päästä. Jos korot nousevat 1-1,5 prosenttia, se ei muuta asuntokaupan tilannetta mihinkään, Lehtiniemi pohtii.

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennusti viime viikolla, että asuntojen hinnat kääntyvät Rovaniemellä jälleen nousuun kuluvan vuoden aikana. PTT ennakoi hintoihin 1,5 prosentin kasvua.

Koko maassa viime vuosi jäi hieman odotettua vaisummaksi asuntomarkkinoilla. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden kautta myytiin viime vuonna noin 59 000 vanhaa asuntoa. Määrä oli kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.