Mikä välähti pohjoisen taivaalla sunnuntaina? Ursa pyytää ilmoituksia havainnoista

Välähdyksestä ei ole kuvallisia havaintoja. Havaintokertomusten perusteella Ursassa uskotaan kyseessä olleen meteori.

taivaankappaleet
Tähtitaivas.
Keijo Salokangas Yle

Lapissa on raportoitu sunnuntai-iltana taivaalla välähtäneestä valoilmiöstä.

Kirkkaasta välähdyksestä tehtiin havaintoja muun muassa Inarissa, Enontekiöllä, Sodankylässä, Kittilässä ja Sallassa. Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään tehdyissä havainnoissa (siirryt toiseen palveluun)kerrotaan tulipallosta, jonka arvioitua kirkkautta verrataan Venukseen ja kuuhun.

Ursa ei ole saanut meteorin lentoradasta kuvallisia havaintoja. Panu Lahtinen Ursan tulipallotyöryhmästä sai Ivalon havaintokameraansa tallennettua 13.1.2019 kello 19:42 vain välähdyksen pilviverhon takaa.

– Havaintokertomusten mukaan voitaneen olettaa, että kyseessä olisi kirkas meteori eli bolidi, tulipallo. Koska kuvallista havaintoa tai videota lentoradasta ei ole, niin tarkkaa kirkkautta on vaikea määrittää. Venusta kirkkaampia meteoreja kutsutaan siis tulipalloiksi, kertoo Ursan tulipallotyöryhmän jäsen ja meteoriryhmän vetäjä Jaakko Visuri.

Visuri toteaa, että Taivaanvahti-palveluun tehtyjen ilmoitusten perusteella on vaikea määrittää, minkälaisesta meteorista on tarkkaanottaen ollut kyse. Hän kuitenkin arvelee meteorin liittyvän "gamma ursae minoridien" meteoriparveen, joka on toistaiseksi heikosti tunnettu.

Ursa toivoo ihmisten ilmoittavan epätavallisista taivaantapahtumista Taivaanvahti-palveluun.

Edellisen kerran Ylä-Lapissa havaittiin kirkas tulipallo vuosi sitten marraskuussa.

16.1.2019 klo 14:59 korjattu havainnon päivämäärä.